Kaupunginvaltuusto 29.01.2018

Valtuutettu Vilhelm Junnila luki ja jätti valtuuston kokouksessa seuraavan viiden valtuutetun allekirjoittaman aloitekirjelmän:

“Naantalin Aurinkotien liikenneympyrään tuleva taidehankinta, jota kansankielellä torsoksi kutsutaan, on kuuluisa jo ennen kuin sitä on kukaan nähnytkään. Hankinnan hinta ja siihen johtanut prosessi on ymmärrettävästi herättänyt arvostelua. Keskeisenä epäkohtana voimme lisäksi pitää sitä, ettei paikallista taideyhteisöä huomioitu lainkaan. Kulttuuria ja asukasviihtyvyyttä voitaisiin edistää myös yhteisöllisyyttä, kustannustehokkuutta ja taiteellista näkökulmaa arvostaen.

Suomessa on muutaman vuoden ajan järjestetty valtakunallinen UPEA-taidefestivaali. Osallistumalla UPEA-taidefestivaaliin Naantali saisi valtakunnallista näkyvyyttä, kulttuuriympäristöön sopivan taideteoksen ja torsoon johtanutta prosessia huomattavasti edullisemman hinnan. Muista kaupungeista on jo saatu hyviä kokemuksia ja monet kunnat ovat arvostaneet suunnitelmallisuutta ja jatkuvuutta, jota konsepti tarjoaa.

UPEAn keskeisenä taidelajina UPEA16- ja UPEA17-tapahtumissa oli kuvataide, joka UPEA18:n aikana laajenee installaatioihin ja muihin teoslajeihin. Taidelajit tulevat vaihtelemaan muraaleista installaatioihin, valo- ja viherteoksiin sekä digitaaliseen taiteeseen.

Naantalin pienvenesatamaan voisi taidefestivaalin yhteydessä toteuttaa vesiurkuteoksen, jota yksityinen taho on kaupungille aiemmin esittänyt. Naantalin ranta tarvitsee vetovoimatekijöitä. Jos Naantali päättää hakea vuoden 2022 asuntomessuja, olisi messuvierailla suurempi insentiivi pysähtyä kaupunkiin, jos osa messujen etäkohteista sijaitsisi keskustassa ja ranta-alueella olisi muutakin tarjottavaa.

Kesäkaupunki-statukseen viitaten kuntalaiset ovat toivoneet aiempiin Kultarannassa viihtyneisiin presidentteihin liittyviä veistoksia esimerkiksi Kirkkopuistoon. Myös korkeiden rakennusten seiniin tulevat muraalit eli seinämaalaukset ovat harkittavia suuntauksia. Ajankohdaksi on varmasti useampia vaihtoehtoja, esimerkiksi musiikkijuhlien, Unikeonpäivän tai Naantali-päivän yhteyteen. Valoteokset sopivat myös syyskauden pimeyteen. Kustannuksiin voisi hakea niin kaupallista kuin myös julkista tukea taideapurahoineen.

Viime vuonna 13 UPEAan osallistuneeseen kaupunkiin toteutettiin yhteensä 21 erilaista teosta. Tapahtumakonsepti vastaa produktiosta, joten poliitikoista koostuvaa ohjausryhmää ei tarvita. Taidehankinnoissa voisi muutenkin olla laajempaa suunnitelmallisuutta ja jatkuvuutta. Paikallisille taiteilijoille tulee antaa mahdollisuus osallistua ja esittää omia ideoitaan ja näkemyksiään kesäkaupungin kehittämisestä.

Esitämme, että Naantali tutkii mahdollisuuksia osallistua UPEA-taidefestivaaliin lähivuosien aikana ja huomioi aloitteessa esitetyt mahdollisuudet toteuttaa taidehankkeita aiempaa läpinäkyvämmin.”

 

Lisää jättämiäni aloitteita täällä.