Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, 42-vuotias Vilhelm Junnila on syntyperäinen naantalilainen. Junnilan tausta on prosessi- ja teknologiateollisuuden sekä taloushallinnon tehtävissä.
Hän opiskeli Turun ammattikorkeakoulussa taloushallinnon tietojärjestelmiä. Opiskeluaikana hän teki kirjanpitoa, tilintarkastuksia, telineitä ja teollisuuseristyksiä. Sitä ennen hän suoritti liiketalouden tutkinnon Raision kauppaoppilaitoksessa. Ammattikorkeakouluopintojen loppuvaiheessa hän siirtyi työnjohtajaksi teollisuuteen, toimien vuosia nyt edesmenneellä Nesteen Naantalin öljynjalostamolla ja muissa teollisuuslaitoksissa. Pörssiyhtiön hankkiessa enemmistön yhtiöstä vuonna 2010, häntä pyydettiin seuraavana vuonna eduskuntaan avustajaksi, jossa toimi kahdeksan vuotta useamman kansanedustajan avustajana. Ennen valintaansa elinkeinoministeriksi hän luopui osakkuudestaan kahteen puolalaiseen yritykseen. Hän on osallistunut vuosien ajan myös yritysten- ja järjestöjen hallitus- ja hallintoneuvostotyöskentelyyn.
Politiikan Junnila aloitti perustamalla Naantalin perussuomalaisten paikallisyhdistyksen vuonna 2012. Perustamisaikaan jäseniä oli kolme, mutta jo saman vuoden lokakuussa kuntavaaleihin mentiin peräti 25 ehdokkaalla. Junnila on ollut ehdolla kaupunginvaltuustoon kolme kertaa (2012, 2017, 2021) ja tullut joka kerta valituksi. Vuosina 2012-2017 hän johti lisäksi perussuomalaisten maakuntavaltuustoryhmää ja kaksikielistä Varsinais-Suomen liiton saaristotoimikuntaa. Tällä hetkellä hän toimii Naantalin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Eduskuntaan Junnila haki ensimmäistä kertaa 2015 ja ylsi varakansanedustajaksi. Vuoden 2019 vaalissa hänet valittiin eduskuntaan ja 2023 hän uusi paikkansa.
Eduskunnassa tehtäviin on aiemmin kuulunut muun muassa valtiovarainvaliokunta ja sen alaiset verojaosto ja hallinto- ja turvallisuusjaosto. Nyt hän toimii ulkoasiainvaliokunnassa ja tiedusteluvalvontavaliokunnassa sekä perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajana ja hallituspuolueiden ”norminelikossa” eli normien purkuun keskittyvässä yhteistyöelimessä ja valtion omistajaohjauksen parlamentaarisessa työryhmässä. Hallitusneuvotteluissa Junnila vastasi perussuomalaisten linjasta kasvun kaava -pöydässä.
Kansainvälisissä tehtävissä Junnila on toiminut muun muassa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan johtotehtävissä viiden vuoden ajan. Hän kuuluu Etyjin ykköskomiteaan ja terrorisminvastaiseen työryhmään. Lisäksi hän on toiminut kolmessa eri valiokunnassa ja puheenjohtajistossa Pohjoismaiden neuvostossa. Junnila on ulkopoliittisen instituutin hallituksen jäsen.
Hän on ollut kansainvälisenä vaalitarkkailijana toistakymmentä kertaa, muun muassa Albaniassa, Armeniassa, Kirgisiassa, Ukrainassa, Uzbekistanissa, Yhdysvalloissa ja Valko-Venäjällä. Junnila on rakentamassa siltaa muun muassa Armenian ja Azerbaidžanin välillä, toimien molempien ystävyysryhmien puheenjohtajana. Lisäksi hän on varapuheenjohtaja Portugalin ystävyysryhmässä ja aktiivinen jäsen Israelin, Ukrainan ja Yhdysvaltojen ystävyysryhmissä ja antisemitismin vastaisessa työryhmässä.
Junnila on tunnettu hyvistä suhteista Yhdysvaltoihin ja osallistumisesta Yhdysvaltain kansalliselle rukousaamiaiselle sekä presidentti Donald J. Trumpin, että presidentti Joseph R. Bidenin aikana. Euroopan unionissa perussuomalaiset ovat kuuluneet ECR-ryhmään vuodesta 2023, mutta Junnila liittyi ryhmään ETYJ:issä jo vuonna 2019. Europarlamenttivaaleissa 2024 Junnila ylsi varasijalle puolueensa toiseksi suurimmalla äänisaaliilla.
Varusmiespalveluksen Junnila suoritti Huovinrinteellä, Porin prikaatissa. Junnila meni ensimmäisen kerran töihin 12-vuotiaana, toimien Muumimaailmassa muumipoliisina. Lapsena Junnila oli ahkera jääkiekon- ja yleisurheilun harrastaja ja on myös valmentanut vuosina 1992, 1993 ja 1995 syntyneitä kiekkojunnuja. Isä toimi aluepäällikkönä teollisuudessa ja äiti työskenteli yläasteella. Junnilan isovanhemmat pitivät maatilaa. Sisko työskentelee pääkaupunkiseudulla. Junnilan isoäidin isä oli laitilalainen maalaisliiton kansanedustaja ja talousneuvos, “Laitilan waari” Samuli Simula, joka tunnettiin osuustoiminnasta ja leikkimielisistä kronikoistaan.
Junnila harrastaa pitkien matkojen vaelluksia. Koronakesinä hän vaelsi yhdellä kertaa noin 800 kilometrin mittaisen kalottireitin Pohjoismaissa vuonna 2020 ja Islannin poikki vuonna 2021. Seuraavina vuosina hän on vaeltanut muun muassa Grönlannissa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Junnila on matkustanut yli 60 valtiossa, ajaen maastoautoa Omanin autiomaassa, kiiveten tulivuoria Sumatralla ja tutustuen erilaisiin konfliktialueisiin, kuten Georgian Abhasiaan, Kosovoon, Itä-Timoriin, Sri Lankan tamilialueeseen ja Vuoristo-Karabahiin. Hän harrastaa valokuvausta ja muuta luonnossa liikkumista sekä töiden vuoksi harvemmin metsästystä. Ennen politiikkaa hän oli ahkera kalamies.
Turkinpippurit ovat Junnilan herkkua.