Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila on tyytyväinen Helsingin yliopiston irtisanottua yhteistyön Kiinan rahoittaman Konfutse-instituutin kanssa. Hän teki Konfutse-instituutin lakkauttamisesta toimenpidealoitteen joulukuussa, ja Helsingin yliopisto ryhtyi toimenpiteisiin seuraavana tammikuuna. Virallinen irtisanomisilmoitus lähetettiin viime viikolla Kiinaan, joka olisi halunnut jatkaa toimintaa.

Suomen johtavat Kiina-asiantuntijat ovat jo pitkään kyseenalaistaneet instituutin epäakateemisen toiminnan sekä mainehaittana että kommunistisen puolueen käsikassarana.

– Myös suojelupoliisi on muistuttanut Kiinan olevan yksi niistä valtioista, joka kohdistaa Suomeen tiedustelun lisäksi valtiollista vaikuttamista ja haluaa ohjata siitä käytävää keskustelua haluamaansa suuntaan. Suojelupoliisin mukaan ei ole ongelmatonta, että vieras valtio rahoittaa akateemista opetusta tai tutkimusta ja pääsee sitä kautta vaikuttamaan esimerkiksi opetus- ja tutkintosisältöihin, perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila perusteli aloitteessaan.

Koko uutinen luettavissa Suomen Uutisten verkkosivuilta täällä.

Toimenpidealoite luettavissa täällä.