Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps.) vaatii kansainväliseltä yhteisöltä lisää tukea ja apua Ukrainalle. Junnila puhui Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen avausistunnossa Britannian Birminghamissa lauantai-iltana.

– Meidän on tuettava ukrainalaisia heidän puolustaessaan itseään ja maataan sen kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä. Apumme laahaa koko ajan pari askelta jäljessä, vaikka Ukraina tarvitsee meiltä enemmän. Meidän tulee tukea Ukrainaa yhtä määrätietoisesti kuin kokouksemme isäntämaa Iso-Britannia on tehnyt ja varmistaa, että Ukraina selviää, ja että Venäjän hyökkäyksen hinta muuttuu niin sietämättömäksi, että tervettä järkeä alkaa löytyä syvältä Kremlin sisältä, Junnila perää.

Kaikista vaarallisinta on Junnilan mukaan se, että Venäjä jatkuvasti kyseenalaistaa Ukrainan itsenäisyyden.

– Tämä on suora uhka paitsi Ukrainan ja muiden Venäjän naapurivaltioiden yhtenäisyydelle, suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle myös kaikkien Etyjin osallistujavaltioiden turvallisuudelle. Diplomaattiset pyrkimykset eivät voi olla rakentavia ennen kuin Venäjän federaatio lopettaa hyökkäyksensä. Tämä on vähintä, mitä he voivat ja heidän täytyy tehdä tässä vaiheessa, hän päätti.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtajan Pia Kauman (kok.) mukaan Venäjän hyökkäyssodasta tekee erityisen julmaa siviileihin kohdistuvan väkivallan mittakaava.

– Siviilit ovat olleet loukussa kaupungeissa raskaiden tulitusten alla. Tahdonvastaiset katoamiset ja laajalle levinnyt ja jopa lapsiin kohdistettu seksuaalinen väkivalta sodan aseena ovat aiheuttaneet valtavaa kärsimystä ja syviä traumoja. Kipeästi kaivattu apu ei ole saavuttanut sitä tarvitsevia, koska sen turvallista toimitusta ei voitu taata. On myös raportoitu, että Venäjä tietoisesti kohdistaa hyökkäyksiä sairaaloihin, kouluihin ja muuhun siviili-infrastruktuuriin, joista viimeisin oli ostoskeskus Krementšukissa.

Koko uutinen luettavissa Aamuset-kaupunkimedian verkkosivuilta täällä.