Toimenpidealoite suunnitelluista ulkonaliikkumiskielloista luopumisesta

Eduskunnalle

Hallituksen esityksessä HE 39/2021 vp ehdotetaan säädettäväksi perustuslaissa turvatun liikkumisvapauden väliaikaisesta rajoittamisesta väestön suojaamiseksi covid-19-epidemian leviämiseltä. 

THL:n julkaisemien tietojen mukaan maanantaina 29.3. Suomessa oli ensimmäisen koronavirusrokotteen saanut 843 706 henkilöä ja toisen annoksen 88 547 henkilöä. Alun hitauden jälkeen myös rokotteita saapuu maahan aiempaa enemmän: THL:n arvion mukaan 13. viikolla rokotteita saapuisi 283 000 kappaletta, 14. viikolla 181 000 ja 15. viikolla 228 000 kappaletta. Lisäksi THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio arvio Ilta-Sanomien haastattelussa 29.3. toimitusten hiljalleen kiihtyvän niin, että kuukauden päästä rokotetta tulisi jo 450 000 annoksen viikkotahtia. Kuukausitasolla tämä tietää yli 1 500 000 annosta. 

Samaan aikaan uusia koronavirustartuntoja ilmoitettiin Suomessa 29.3. 422 kappaletta. Kahden viikon tartuntamäärät ovat myös laskussa. Edellisen kahden viime viikon aikana on todettu 8 957 tartuntaa, mikä on 318 vähemmän kuin sitä edeltävän kahden viikon aikana. 

Rokotusten mallimaana pidetystä Israelista nähdään hyvin, että rokotusten lisääntyessä koronasta aiheutuvat kuolemat laskivat nopeasti 15—20 % viikkotahtia ja uudet tartunnat vähenivät tammikuun lähes 60 000 uudesta viikoittaisesta tapauksesta muutamaan tuhanteen maaliskuun loppuun tultaessa. Israelissa on annettu tähän mennessä lähes 10 miljoonaa rokoteannosta ja ainakin yhden annoksen on saanut jo yli 60 % halukkaista. 

Muista EU-maista esimerkiksi Ranskassa ja Alankomaissa ovat voimassa tiukat ulkonaliikkumiskiellot: Ranskassa on voimassa ulkonaliikkumiskielto kello 18—06. Alankomaissa on ulkonaliikkumiskielto kello 21—4.30 ja muut kuin ruokakaupat saavat olla auki vain ajanvarauksella. Julkiset tilat ja ravintolat on suljettu ja ulkona saa liikkua enintään kahden hengen ryhmässä. Tiukoista rajoituksista huolimatta maiden koronatilanne ei ole merkittävästi parantunut. Esimerkkejä ulkonaliikkumisrajoituksista löytyy myös monesta muusta EU-maasta ja ympäri maailmaa, yhteistä näillä kaikilla on se, etteivät ne ole juurikaan lieventäneet taudin leviämistä. 

Hallituksen kaavailemat ulkonaliikkumiskiellot ovat jo lähtökohtaisesti ankarampia kuin muissa EU-maissa, joissa ulkonaliikkumiskiellot rajoittuvat vain iltaan ja yöhön. Tämän lisäksi suunnitellut rajoitustoimet ovat täysin ylimitoitettuja nykytilanteessa, jossa tehohoidossa on 54 ihmistä ja tartuntojen määrät ovat jo muutenkin laskussa. Perustuslakivaliokunnan tuore kanta vahvistaa tätä näkemystä ja rajoitukset tulisikin kohdistaa tartuntalähteisiin. 

Pelkästään talouden kannalta on harkitsematonta ehdottaa kyseisiä toimenpiteitä, sillä jopa työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan liikkumisrajoitus toisi pelkästään pääkaupunkiseudun kaupoille miljardin euron menetykset liikevaihtoon viikossa. Varsinais-Suomen alueellisen koronaryhmän mukaan alueellisille rajoituksille ei ole edes tarvetta. Hallituksen tulee vetää esityksensä takaisin ja jatkaa pandemian hoitoa inhimillisemmillä ja tehokkaammilla työkaluilla. 

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin ulkonaliikkumiskieltojen suunnitelmista luopumiseksi, koska tartunnat ja kuolleisuus joka tapauksessa laskevat rokotusten etenemisen vuoksi, ja esitettyjen keinojen tehokkuus suhteessa ihmisille ja yrityksille aiheutettuun vahinkoon on kohtuutonta. 

Helsingissä 1.4.2021 
Vilhelm Junnila ps 

 

Aloite eduskunnan sivuilla täällä