Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin piti suorittaa laaja tarkkailumissio duuman vaaleissa, mutta Venäjä halusi rajoittaa tarkkailijoiden määrää koronapandemiaan vedoten, Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps.) kertoo.

Junnilan mukaan koronarajoitukset eivät kuitenkaan olisi estäneet maassa liikkumista.

– Olemme toimineet muun muassa Albaniassa, Kirgisiassa ja Yhdysvalloissa keskellä pahinta pandemiaa, joten toimintamme tarkoituksellinen rajoittaminen johti päätökseen olla osallistumatta tarkkailuun, Junnila sanoo tiedotteessa.

Junnila kertoo Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston (ODIHR) yrittäneen saada selkeät ja tarkat kriteerit rajoituksille, jotta se voisi rakentaa tarkkailumission vaatimusten ympärille. Venäjän viranomaiset eivät kuitenkaan olleet yhteistyökykyisiä.

– Meidän näkökulmasta tarve oli 80 pitkäaikaistarkkailijalle ja 420 lyhytaikaistarkkailijalle, jotta voisimme saada vaalien toimittamisesta autoritatiivisen ja läpinäkyvän tilannekuvan. Sitä ei haluttu ja siitä sitten tehtiin asianmukaiset johtopäätökset.

Koko uutinen luettavissa Suomenmaan verkkosivuilta täällä.