Kansanedustajat Vilhelm Junnila (ps.) ja Pia Kauma (kok.) tuomitsivat Venäjän sotatoimet Ukrainassa puhuessaan Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen talvi-istunnossa Itävallan Wienissä tänään. He korostivat myös sekä Suomen että kansainvälisen yhteisön päättäväisyyttä ja yhtenäisyyttä.

– Helsingin vuoden 1975 Ety-kokouksen päätösasiakirjan mukaan osallistujavaltiot kunnioittavat kunkin osallistujavaltion alueellista koskemattomuutta. Olemme kaikki järkyttyneitä siitä, miten suoraan Venäjä on tätä Etyjin ja YK:n perusperiaatetta rikkonut, Suomen Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila totesi.

Parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtaja Pia Kauma piti valitettavana, että Etyjin alueella konfliktien on annettu kärjistyä askel askeleelta, kun niihin on reagoitu liian myöhään ja liian heikosti. Kauman mukaan kansainvälisen yhteisön on opittava aiemmista virheistään ja lähetettävä Venäjän johdolle selkeä viesti.

Kansainvälisellä yhteisöllä on monenlaisia keinoja Venäjää vastaan.

– Euroopan unioni ja Yhdysvallat voivat käyttää erilaisia painostuskeinoja ja pakotteita ajaakseen presidentti Putinin ahtaalle ja saadakseen hänet neuvottelupöytään. Etyjillä puolestaan on oikeanlaiset menettelytavat ja mekanismit tähän tilanteeseen ja sen jälkeen, kun rauhaa vakiinnutetaan, hän mainitsi.

Koko uutinen luettavissa Aamuset-kaupunkimedian verkkosivulta täällä.