Eduskunnan puhemiehelle

Yhdysvaltain presidentti Donald J. Trump julisti 15. toukokuuta kansallisen hätätilan tietoverkkojen suojelemiseksi. Julistuksen jälkeen Yhdysvaltain kauppaministeriö lisäsi kiinalaisvalmistaja Huawein ja tämän yhteistyökumppaneita ns. mustalle listalle, joka tarkoittaa, etteivät nämä yhtiöt saa ostaa komponentteja yhdysvaltalaisilta  yrityksiltä ilman erityislupaa. Myös Intel ja Microsoft ovat yhtyneet toimenpiteisiin ja pakotteita tullaan edelleen laajentamaan.

Viime tammikuussa ranskalainen Le Monde Afrique -lehti raportoi, että Kiinan rahoittaman ja rakennuttaman Afrikan Unionin päämajan palvelimet Etiopiassa olivat lähettäneet kaiken tietonsa Pekingiin joka yö siitä asti, kun rakennus oli otettu käyttöön. Tieto- ja viestintätekniikka rakennukseen oli tullut pääasiassa Huaweilta. Huawei, Kiina sekä Afrikan Unioni kuitenkin kiistävät vakoiluväitteet.

Huawei on tällä hetkellä markkinajohtaja 5G-verkkojen rakennuttajana. Kolme suurinta kotimaista teleoperaattoria Elisa, Telia sekä DNA käyttävät Huawein laitteita osittain nykyverkoissaan sekä Elisa tulevassa 5G-verkossa.

Maaliskuussa Australia esti Huawein osallistumisen maan uuden 5G-verkon rakentamiseen vedoten kansalliseen turvallisuuteen. Uhkana nähtiin uusien verkkojen mahdollisten takaporttien käyttö tärkeän infrastruktuurin, kuten sähköverkon, lamauttamiseen. Samanlaista huolta Huaweita ja muita kiinalaisvalmistajia kohtaan on esitetty myös Isossa-Britanniassa.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Onko uusien 5G-verkkojen rakentamisessa otettu huomioon mahdolliset tietoturvaan ja kansalliseen turvallisuuteen liittyvät riskit varsinkin kiinalaisyhtiöiden toimittamissa kokonaisuuksissa?

Helsingissä 23.5.2019

Vilhelm Junnila ps

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin vastasi 12.6.2019. Vastaus on luettavissa täällä.