Eduskunnan puhemiehelle

Ulkoministeri Timo Soini nimitti vuonna 2017 kansanedustaja Jutta Urpilaisen erityisedustajakseen rauhanvälityksessä. Hänen toimikautensa oli kaksi vuotta. Ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustajana Urpilaisen tehtävän alueellinen painopiste oli Afrikka. Sittemmin Urpilainen on edennyt peräti EU:n kansainvälisistä suhteista vastaavaksi komissaariksi keskittyen käytännössä edelleen Afrikkaan.

Nimitystä tehtäessä todettiin, että se vahvistaa Suomen näkyvää panosta kansainvälisessä rauhanvälityksessä ja konfliktien ennaltaehkäisyssä. Lähetysneuvos Lasse Keisalo totesi silloin, että on Urpilaisesta kiinni, paljonko aikaa hän tehtävään käyttää ja paljonko hän matkustaa paikan päälle. Esimerkiksi nykyinen ulkoministeri Pekka Haavisto matkusti ahkerasti Afrikkaan, mutta Urpilaisen teot ovat jääneet suurelle yleisölle tuntemattomiksi.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Onko Jutta Urpilainen ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustajana toimiessaan antanut näkyvää panosta kansainväliseen rauhanvälitykseen,

onko hän osallistunut konfliktien ennaltaehkäisyyn paikan päällä Afrikassa ja

voiko asianomainen ministeri listata vastauksessa kirjalliseen kysymykseen hänen tehtäväänsä kuuluvat mittavat aikaansaannokset?

Helsingissä 11.10.2019

Vilhelm Junnila ps

Ulkoministeri Pekka Haavisto vastasi 31.10.2019. Vastaus on luettavissa täällä.