Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila kritisoi voimakkaasti valtioneuvoston selontekoa kotoutumisen uudistamistarpeista. Eduskunta käsittelee asiaa parhaillaan. Selonteon mukaan pakolaisille ja turvapaikanhakijoille tarjotaan jatkossakin paljon palveluita, muttei vaadita juuri lainkaan omaa aktiivisuutta. Selonteossa syytetään kotoutumisen epäonnistumisesta kantaväestön ja yhteiskunnan rasismia.

Selonteko kotouttamisesta on kuin palvelupaketti, jotta vieraasta kulttuurista tulleen tarvitsisi tehdä mahdollisimman vähän. Tämä herkkulaari takaa elintason ja palvelut, jotta ei itse tarvitse aktivoitua, opiskella kieltä, omaksua uuden kulttuurin tapoja ja kunnioittaa maan lakeja, Vilhelm Junnila kritisoi.

”Vieraan tulee sopeutua eikä toisinpäin”

Junnilan mukaan toimiva keino vastata kotoutumisen haasteisiin on kotoutumisvastuun siirtäminen seurausten uhalla myös maahanmuuttajille itselleen. Kotoutujilta on vaadittava suomen kielen menestyksekästä opiskelua ja suomalaisen kulttuurin ja arvojen omaksumista.

– Vieraan tulee sopeutua Suomeen eikä toisinpäin. Yhteiskunnan on annettava tarvittava tuki, mutta sen jälkeen on palvelua saavilta edellytettävä selvää kehitystä.

Koko uutinen luettavissa Suomen Uutisten verkkosivuilla ällä.