Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnilan mielestä Suomi on kypsä eurooppalaisempaan alkoholipolitiikkaan. Uudessa lakialoitteessaan hän ehdottaa viinien myynnin sallimista myös vähittäiskaupassa. Lakialoitteessa ravintoloiden ulosmyyntioikeutta laajennettaisiin koskemaan myös viinejä, vahvoja oluita ja muita vastaavia juomia.

Suomalaisten alkoholinkulutus on vähentynyt jotakuinkin yhtäjaksoisesti vuodesta 2007 lähtien. Silloin suomalaiset joivat peräti 33 % enemmän alkoholia kuin nyt.

– Nyt on aika siirtyä kohti eurooppalaisempaa alkoholipolitiikkaa ja vapauttaa viinien myynti päivittäistavarakauppaan ja sallia ulosmyynti ravintoloille, Vilhelm Junnila linjaa.

Alkoholin kulutus jatkaa laskuaan

Vuoden 2018 alkoholilain kokonaisuudistuksen jälkeen etukäteen pelättyä alkoholin kokonaiskulutuksen kasvua ei tapahtunut eikä järjestyshäiriöiden määrä lisääntynyt. Valviran tilastojen mukaan alkoholin tilastoitu kulutus laski uudistuksen voimaantultua.

– Myös kulutuksen rakenne on muuttunut, kun väkevät juomat ovat kotimaan kaupassa menettäneet osuuksia viineille sekä oluille ja muille miedoille juomille. Selvää on, että kulutus on vähentynyt samaan aikaan kun alkoholin sääntelyä on purettu, koska varsinkin nuorten suomalaisten alkoholitottumukset muuttuvat ja hyvä niin, Junnila kertoo.

Koko uutinen luettavissa Suomen Uutisten verkkosivuilta täällä.