(Kuva: Naantalin aineistopankki)

Toista vuotta jatkuva koronapandemia on koetellut kuntalaisia niin taloudellisesti kuin inhimillisesti. Tätä kirjoittaessa erityisesti matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alaan sidoksissa olevat yritykset, työntekijät ja itsensä työllistäjät ovat edelleen jatkuvien rajoitustoimien vuoksi pahassa kurimuksessa. Sulkuaika on kohdistunut myös liikunta- ja harrastustiloihin, kuntosaleihin, kylpylään ja sisäleikkipaikkoihin ja vaikuttaa vielä tulevan kesänkin tapahtumiin sekä taiteen, kulttuurin ja luovan alan työntekijöihin. Yritämme parhaillaan eduskunnassa läpi kuudetta kustannustukipakettia ja tapahtumatakuuta sekä yrittäjille oikeutta hakea työttömyyskorvausta koronapandemian nojalla. Asiasta päätetään tällä viikolla.

Naantalissa on uskoa, että käännös parempaan on tapahtumassa. Vuosi sitten talousodotukset romahtivat, mutta nyt puolet yrityksistä arvioi liikevaihtonsa kasvavan ja kannattavuutensa pysyvän vähintään nykytasolla. Arviot työllisyyden kasvusta ja investointiaikeista ovat tammikuussa julkaistussa Varsinais-Suomen maakuntaennusteessa miellyttävää luettavaa. Vuosittain vaihtuvissa ajankohtaiskysymyksissä selvitettiin tänä vuonna muun muassa koronan vaikutuksia yrittäjien liiketoimintaan, toimintatapoihin ja yritysten kasvun esteisiin. Maakunnan suurin osuus henkilöstönsä kasvua ennakoivista yrittäjistä on meillä Naantalissa, jossa yksikään yritys ei ennakoinut henkilöstömääränsä laskevan. Myös investointiaikeissa on tapahtunut huima käännös parempaan viime vuoteen verrattuna. Tämä on tärkeää, sillä kaupungin omaan talouteen kohdistuu painetta, kun tuleva hyvinvointialue ja Nesteen yhteisöverotuottojen lasku iskevät rahoitusasemaan merkittävän loven.

Kaupunki on viime vuosina panostanut erityisesti käytännönläheisen ja joustavan yrittäjyysilmapiirin luomiseen. Yhteyksien tulee toimia molempiin suuntiin, jotta paikallisen elinkeinoelämän tarpeet voidaan huomioida. Naantalilaiset yrittäjät antoivat maakunnan parhaimmat arviot kunnan ja yrittäjien välisestä yhteistyöstä. Maakunnan veturi Turku jää selvästi taakse, sillä yhteistyöarvioita kuvaava saldoluku on laskenut edelleen viime vuodesta ja lähenee jo nollaa. Naantalilaisten peruspalvelujen toimivuuteen oltiin erityisen tyytyväisiä, sillä 94 prosenttia arvioi ne erinomaiseksi tai hyväksi. Kaupungin tekemiä investointeja on suunniteltu huomattavasti normaalitasoa enemmän lähivuosille, kun hankkeet koulu- ja päiväkotiverkon uudistamiseksi etenevät. Selkeämmin tämä näkyy Luonnonmaalla ja kaupungin keskustassa.

Joka kolmas varsinaissuomalainen yrittäjä on sitä mieltä, että yhteiskunta olisi pitänyt avata nopeammin koronapandemian jälkeen, kun taas noin joka neljäs on sitä mieltä, että yhteiskunnan avaaminen on tehty oikealla tavalla. Naantalin matkailun kannalta olisi tärkeää päästä mahdollisimman nopeasti takaisin normaaliin elämään. Koronan jälkeiseksi piristysruiskeeksi nousevat asuntomessut järjestetään Naantalissa jo 15.7. – 14.8. Omistusasumisen lisäksi alueella esitellään uudenlaisia energia- ja kierrätysratkaisuja. Perinteisempiäkin ratkaisuja löytyy, sillä vuokra-asujat pääsevät saunomaan puulämmitteisessä pihasaunassa. Koitetaan kestää vielä hetki ja viskotaan sitten vettä kiukaalle, kun kelit lämpenee ja mieli kevenee.

Vilhelm Junnila

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

(Kirjoitus julkaistu myös Naantalin kaupungin tiedotuslehti NASTAssa.)