Eduskunnan puhemiehelle

Koronavirusepidemiasta johtuva poikkeustila sekä mahdolliset tulevat rajoitukset ravintoloiden ja muiden liikkeiden aukioloihin ovat välttämättömiä epidemian hillitsemiseksi.  

On kuitenkin muistettava, että reissutyötä tekevät ihmiset ja varsinkin rahdinkuljettajat ovat erittäin riippuvaisia ravintoloista ja huoltoasemista. Rahdinkuljettajalle ei ole itsestään selvää, että päivän päätteeksi pääsisi kotiinsa, vaan rekassa eläminen on monelle arkipäivää. 

Reitin varrella olevat ravintolat ja huoltoasemat ovat kriittisiä reissutyötä tekevälle. Huoltoasemien rekkapisteiden vessat, suihkut ja saunat ovat tien päällä ainoa keino huolehtia omasta hygieniasta, jonka merkitys varsinkin pandemian aikana on korostunut. Asemien yhteydessä toimiva elintarvikeliike on myös yleensä ainoa mahdollisuus hoitaa kauppa-asioita, sillä rekalla ei normaalin kaupan pihalle välttämättä edes pääse. 

Suomen huoltovarmuuden ylläpidon sekä päivittäistavaroiden saatavuuden varmistamiseksi on rahdin pystyttävä kulkemaan jatkossakin.  

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten hallitus huomioi reissutyötä tekevien ja rahdinkuljettajien tarpeen ravintoloiden, huoltoasemien ja vastaavien palveluille tilanteessa, jossa näiden aukioloaikoja on mahdollisesti pakko rajoittaa koronavirusepidemian leviämisen hillitsemiseksi? 

Helsingissä 26.3.2020 

Vilhelm Junnila ps

Työministeri Tuula Haatainen vastasi 16.6.2020. Vastaus on luettavissa täällä.