Toimenpidealoite Nesteen biojalostamoinvestoinnista

Eduskunnalle

Kauppalehti uutisoi tänään, että heidän saamiensa tietojen mukaan Nesteen uuden biojalostamon sijaintipaikka on kallistumassa Suomen Porvoon sijaan Alankomaiden Rotterdamiin. Kyseessä on miljardiluokan investointi ja tarjolla on uusia työpaikkoja, jotka tulevat kipeästi tarpeeseen, ilmoittihan Neste aiemmin lakkauttavansa jalostamotoiminnan Naantalissa. Myös Naantalia tulisi edelleen tarkastella. 

Helmikuussa elinkeinoministeri Mika Lintilä vakuutti (Kauppalehti 8.2.2021) hallituksen tekevän kaiken mahdollisen, jotta UPM investoisi biojalostamoonsa Kotkaan Rotterdamin sijaan. Nesteen kohdalla on vielä muistettava, että Suomen valtio omistaa suoraan ja Ilmastorahastonsa kautta Nesteestä noin 45 prosenttia. Valtion omistajaohjauksen on oltava aktiivinen. 

Erilaisia toimia, joilla voidaan houkutella sijoituspaikaksi Porvoo tai Naantali, olisivat esimerkiksi Business Finlandin investointi- ja kehittämisrahaston tuet, nopeat ja sujuvat lupaprosessit, tarvittavasta infrastruktuurista huolehtiminen sekä tarvittavan työvoiman varmistaminen. Finnveran roolia ei tulisi nyt aliarvioida. Tärkeintä on ehdottomasti se, että kaikki lailliset keinot selvitetään pikaisesti ja houkutellaan tarvittava investointi kotimaahan.  

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että hallitus ryhtyy välittömiin omistajaohjaus-, investointi- ja kehittämistoimenpiteisiin, jotta Neste valitsee Porvoon tai Naantalin biojalostusinvestointikohteeksi Rotterdamin sijaan. 

Helsingissä 3.3.2021 

Vilhelm Junnila ps