Kirjallinen kysymys koronayhteistyön syventämisestä First Movers -maiden kanssa

Eduskunnan puhemiehelle

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurzin aloitteesta perustettu First Movers -ryhmä on viime vuonna koottu ryhmittymä pieniä ja keskikokoisia maita, joissa koronatilanne on pysynyt suhteellisen hyvänä, ja jotka ovat tehneet yhteistyötä pandemian torjunnassa.

Ryhmään kuuluvat Itävallan, Tanskan ja Israelin ohella Norja, Tšekki, Kreikka, Australia ja Uusi-Seelanti. Yhteistyö on käytännössä sisältänyt mm. keskinäistä tiedonvaihtoa ja matkustamisen helpottamista.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksenin totesi aiemmin, että koronapandemian torjunnassa ei ole niinkään kyse terveyspolitiikasta vaan turvallisuuspolitiikasta ja tavoitteena ryhmällä on tulla rokotteiden kanssa omavaraisemmiksi. Lyhyellä aikavälillä tämä koskisi rokotteiden hankintaa, mutta myös pidemmällä aikavälillä esimerkiksi uudelleenrokottamista.

Torstaina Tanskan pääministeri ja Itävallan liittokansleri matkustivatkin Israeliin pääministeri Benjamin Netanjahun isännöimään tapaamiseen. Tavoitteena on halua ottaa oppia Israelin tavasta hoitaa koronaepidemiaa, sillä Israelin rokoteohjelma on ollut menestys ja kolmannes maan kansalaisista on jo saanut rokotuksen.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän / esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miksei hallitus pidä koronapandemiaa turvallisuuspoliittisena kysymyksenä,

ja aikooko Suomi liittyä First Moversiin Tanskan tavoin?

Helsingissä 05.03.2021

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Vilhelm Junnila ps

 

Ulkoministeri Pekka Haavisto vastasi kysymykseen 26.3. 2021. Vastaus luettavissa täällä.