Useilla suilla on nyt luvattu, ettei palveluita supisteta hyvinvointialueella, vaikka rahoituksessa on viranomaislaskelmien mukaan miljardien eurojen vajaus. Merkittävin syy on väestön ikääntyminen. On harmillista, että ikäihmisistä puhutaan vain terveyspalveluiden yhteydessä, sillä Varsinais-Suomessa joka kuudes eläkeläinen tekee säännöllisesti tai epäsäännöllisesti palkkatyötä ja 24 prosenttia työ kiinnostaisi. Lisäksi harrastustoiminta on vireää. Usein palvelutkin ulottuvat terveyspalveluiden ulkopuolelle, mutta niistä ei välttämättä tiedetä tai käydä näkyvää keskustelua.

Hyvä esimerkki on Kaarinassa, Naantalissa ja Liedossa toimiva kutsubussi, joka hakee kotoa ja vie kauppareissun päätteeksi takaisin. Käyttäjiltä saamien viestien perusteella kuljettajat ovat olleet erittäin ystävällisiä ja auttaneet rollaattoreiden ja muiden kantamusten kanssa. Palvelu on korvannut liikennettä sellaisilla alueilla, joissa ei ole vakituista linjaliikennettä ja sitä on kiitelty joustavaksi näin talvisaikaan, kun bussit mahtuvat kerrostalon pihaankin.

Kutsubussin reitti muodostuu tarpeen mukaan. Kanta-Naantalin alueella siihen voi soittaa arkipäivinä klo 10.20 alkaen, jolloin ehtii asioille ja pääsee ennen puolta päivää takaisin. Luonnonmaalla ja Rymättylässä vastaava palvelu toimii kolmena arkiaamuna. Tällaisista palveluista ei monella ole tietoa, vaikka palvelulinjat ovat kaikkien matkustajien käytössä. Tilaukset voi tehdä kutsubussin liikennöintiaikana ja mielellään varhaisessa vaiheessa.

Raisiossa on käytössä linja-auton ja taksin yhdistelmäliikenne Fölix, jossa taksimatkan voi yhdistää keskustan pysäkeille saapuvaan tai sieltä lähtevään Föli-matkaan arki-iltaisin ja viikonloppuisin. Palvelut eivät siis ole vain lähellä vaan niitä saa kotiovelle asti. Hyvästä ja toimivasta lähipalvelusta suvaitsee kiittää julkisestikin ja mikä parasta, niitä ei siirretä hyvinvointialueelle.

Vilhelm Junnila

Kansanedustaja, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (ps)

(Kirjoitus julkaistu myös Rannikkoseudussa.)