”Mihin haluaisit seuraavan palvelutalon rakennettavan?” kysyy SDP:n paikallisjärjestö ikäihmisille lähetetyssä kyselyssä. Kukapa ei haluaisi lähelle keskustan palveluja! Kohta toverit voivat esitellä harhaanjohtavan kyselynsä tuloksia ja kertoa kuinka he toisivat palveluasumisen keskustaan, vaikka muut eivät soisi. Pitkin kevättä on rakennettu keinotekoista vastakkainasettelua poliittisten ryhmien välille faktoista välittämättä, vaikka kukaan ei hanketta vastusta. Mitä jätetään kertomatta?

Naantali haluaa lisätä ikäihmisten palveluasumista 80 asukkaalle, jolloin tarvitaan noin 4500 bruttoneliömetrin rakennus, joka sisältää tehostetun asumisen yksiköt ja tukitilat. Keskustassa ei tuon kokoista tilaa tai käyttämätöntä rakennusoikeutta ole olemassa Aurinkosäätiön asemakaava-alueella tai sen läheisellä puistolla ja virkistysalueella. Palveluasuminen ja tehostettu asuminen voidaan toteuttaa erillisinä yksikköinä, mutta silloinkin on nopeampi edetä vain poikkeamispäätöstä edellyttäviin kohteisiin kuin odottaa pari vuotta asemakaavan uusintaa.

Kaupungin omat paikat ovat lähes kaikki keskustassa tai sen välittömässä läheisyydessä: 47 tehostetun palveluasumisen paikkaa Birgittakodissa ja 54 Myllykiventien ryhmäkodeissa Ellenissä, Sylvissä ja Allissa. Sen päälle Aurinkosäätiön A+B+C talossa on 85 paikkaa ja D-talossa 35 paikkaa sekä ryhmäkodissa 8 eli yhteensä 229 palveluasumisen paikkaa keskustan likeltä. Tuskin kukaan voi väittää, että keskusta olisi jäänyt huomiotta, kun muualla Naantalissa on vain 10 paikkaa Rymättylän Katavakodissa ja 10 Velkuan Kummelin ryhmäkodissa. Merimaskussa tai Luonnonmaalla ei ole ainuttakaan. Onkohan koko Suomessa kuntaa, jolla on asukaslukuun nähden suhteessa näin paljon palveluasumista keskustassa?

Palveluiden saavutettavuus on tärkeää kaikille, mutta tehostetussa palveluasumisessa asukkaat eivät yleensä kuntonsa ja turvallisuutensa takia poistu ulos kuin hoitajan tai omaisen saattamana. Riennot ovat asukkaalle joka tapauksessa kaukana. Omaisten ja henkilökunnan kannalta kaikki vaihtoehdot sijaitsevat muutaman kilometrin päässä hyvien joukkoliikenneyhteyksien päässä. Lisäksi ihmiset arvostavat erilaisia asioita, kuten luonnonrauhaa.

Keskusta tarvitsee lisää palveluasumista, mutta on epäinhimillistä jumittaa ikäihmisiä jonossa odottamassa pääsyä palveluasumisen piiriin vain siksi, että isketään päätä seinään ja yritetään saada seuraavakin yksikkö keskustaan, jossa ei ole nopeasti toteutettavaa tilaa tarvittavalle palveluasumustarpeelle, vaikka vaalieneduspuheissa muuta julistetaan. Sijaintipaikkaa tärkeämpää on saada nopeasti lisää palveluasumista. Jonot kasvavat ja ikäihmiset odottavat.

Vilhelm Junnila, PS valtuustoryhmän pj

Tommy Björkskog, KD valtuustoryhmän vpj

Lisää kirjoittamiani blogeja ja mielipidekirjoituksia täällä.