Vanhustenhoidon ongelmat ponnahtivat jälleen esille Esperi Caren vuoksi, jonka jälkeen poliitikot oikealla ja vasemmalla ovat sättineet toisiaan. Kysymys ei saisi olla vain yksityisen ja julkisen terveydenhoidon vastakkainasettelusta, sillä olemassa on hyviä ja huonoja kokemuksia molemmista. Vanhustenhoito soveltuu kuitenkin varsin huonosti voitontavoitteluun ja valinnanvapaudeksi verhoiltuun tulonsiirtoon. Finnwatchin mukaan yhtiö välttelee veroja korkojärjestelyllä ja enemmistö omistuksesta sijaitsee Jerseyn veroparatiisin rahastoissa.
Luin aluehallintovirastojen valvontatapauksia laajemmin ja suurin syy puutteisiin johtuu siitä, että henkilökuntaa on liian vähän. Vanhukset ovat nähneet nälkää ja ulkoiluttaminen ja virkistystoiminta on voinut kokonaan jäädä pois. Tällaista ei voi hyväksyä, tuotettiin palvelu sitten julkisena tai yksityisenä. Valvontaa on ylipäätään aivan liian vähän. Osa palveluntuottajista on voinut toimia vuosia ilman asianmukaisia lupia. Ehdotettu omavalvonta veisi ojasta allikkoon.
Juuri julkaistussa THL:n vanhustenhoidon raportissa käsitellään tilannetta esimerkiksi Turun, Kaarinan ja Liedon kannalta. Kunnat ovat ilmoittaneet, että vanhusten hoitoon on melko hyvin koulutettua työvoimaa suhteessa palveluntarpeeseen. Ruskolla oli heikompi tilanne 2014 ja Paraisilla ja Pyhärannassa edelleen. Entistä useampi kuntien vanhuspalveluista vastaava kuitenkin kantaa huolta kotihoidon ja erityisosaajien riittävyydestä. Vielä 2016 Turku ilmoitti, ettei kunnassa nimetä vastuutyöntekijää, jolta iäkäs ihminen saisi apua palvelujen toteuttamiseen.
Uudet huolet kohdistuvat toimintakyvyn tukemiseen ja perhehoidon määrärahoihin. Ongelmia on ollut myös päästä sosiaalihuoltolain mukaisiin odotusaikoihin. Jätin viime vuonna valtuustoaloitteen Naantalissa, jossa esitettiin selvitettäväksi, toteutuuko vanhuspalvelulaki ja sosiaalihuoltolaki mainituilta osin. Toivottavasti viime aikaiset uutiset pistävät vauhtia virkamiehiin.
Jos henkilökunnan määrässä ja valvonnassa on ongelmia, pidän myös lainsäädäntöä merkillisenä. Esimerkiksi vangeille turvataan lailla oikeus päivittäiseen ulkoiluun, mutta ympärivuorokautisessa pitkäaikaishoidossa olevat ikäihmiset voidaan säilöä sisään. Elämäntyönsä tehneitä eläkeläisiä tulisi kohdella kunnioittavammin. On käsittämätöntä, että vangitkin ovat vanhuksia paremmassa asemassa. Nyt puhtia päätöksiin!
Vilhelm Junnila on ehdolla Varsinais-Suomessa. Hän on kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja, varakansanedustaja ja Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja.
Lue lisää tämän verkkosivuston pääsivulta klikkaamalla tähän tai tutustu Facebookissa ja Twitterissä.