Luotatko eläkerahoista huolehtiviin päättäjiin? Kuntatyöntekijöiden eläkkeitä hallinnoiva Keva osaa ainakin rahojen käyttämisen. Toimitusjohtaja Merja Ailus (kesk.) saa 303 581 € erorahan, ulkomailla upposi 223 513 € ja hallituksen palkkiot nousevat 60 prosentilla. Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskisen mukaan irtisanoutumisten yhteydessä ei ole tavattu maksaa korvauksia, mutta eläkelaitoksessa kaikki on mahdollista.

Moniko muistaa, että Keva rämpi myös vaalirahakohussa 2009? Silloinen toimitusjohtaja Markku Kauppinen (kesk.) erosi, kun Kevan ja Nova Groupin suhteita käsiteltiin julkisuudessa. Novan Arto Merisalo istuu edelleen vankilassa ja Kevan entinen hallituksen pj Sampsa Kataja (kok.) Eduskunnassa. Katajan johdolla Keva räätälöi Ailuksen muhkean sopimuksen. Nyt Kataja ei asiaa kommentoi. Puoluejohtaja Juha Sipilä (kesk.) pesi kätensä Eduskunnassa toteamalla, että ”sulle mulle” kulttuuri on ohi eikä Keskustan paikka enää kelpaakaan. Ironia on täydellinen.

Kauppista ennen Kevan johdossa oli Simo Lämsä (kesk.), joka siirtyi puheenjohtajaksi Nuorisosäätiöön. Paikka vapautui, kun Sipilän edustajatoveri Antti Kaikkonen (kesk.) tuomittiin ehdolliseen luottamusaseman väärinkäytöstä vaalirahoituksessa. Matti Vanhasen (kesk.) hallitus jakoi RAY:n rahoja säätiölle lähes 16 milj. €, joka tuki Kansainvälinen Suomi ry:n kautta Vanhasen presidentinvaalikampanjaa. RAY:n silloinen hallituksen pj Jukka Vihriälä (kesk.) sai ehdollista.

Kevan nykyinen hallituksen pj on apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok.). Räty kritisoi näyttävästi Ailuksen palkkaa ja etuja, mutta ahnehti itse lähes New Yorkin pormestarin veroista palkkaa vaatimattomammasta työstä Helsingissä. Rädyn johdolla Keva matkusti myös Etelä-Koreaan ja Hongkongiin. Kaikki jäsenet eivät selviytyneet edes kokouspaikalle, mutta laskua kertyi.

Eläkelaitoksen hallitus on vastuussa johtajiensa (10 kpl!) palkkioista ja eduista. Peili on lähempänä kuin syyttävä sormi. Johtosäännössä ja eläkelain 139 §:ssä todetaan, että Kevan hallitus huolehtii hallinnosta, toiminnan järjestämisestä ja talouden sisäisen valvonnan järjestämisestä. Puoluejohtaja Jutta Urpilainen (sd.) syyllisti Finanssivalvontaa, mutta valvonta on kuitenkin Urpilaisen johtaman valtiovarainministeriön vastuulla.

Milloin Kevan hallitus kantaa vastuunsa ja eroaa? Palkkioiden sijasta nyt tarvitaan selkärankaa. Valtiovarainministeriön nimittämä Kevan valtuuskunta voisi myös erottaa hallituksen 4. joulukuuta. Siis se sama porukka, joka juuri korotti hallituksen palkkioita.

Nyt punnitaan sanat ja teot.