Kerroin aiemmin, kuinka valeuutinen syntyy Amerikan malliin. Ongelma uutisoinnissa on, että lähteinä käytetään demokraattipuolueeseen sitoutunutta mediaa asian todenperäisyyttä kyseenalaistamatta.

George Floydin käsittämätön kuolema poliisin käsissä johti nopeasti rauhanomaisista mielenosoituksista ääriryhmien mellakointiin, ja sen jälkeen onkin sattunut, tapahtunut ja palanut. Koronaviruskin on tyystin unohtunut.

Aloitetaan Yleisradiosta, joka on jälleen päätynyt käyttämään lähteenä Washington Postia: ”Poliisi käytti sunnuntai-iltana kyynelkaasua mielenosoittajien karkottamiseksi Valkoisen talon läheltä. Tuntia ennen ulkonaliikkumiskiellon alkua poliisi ampui kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja yli tuhannen hengen väkijoukkoon, joka oli kokoontunut Lafaytten puistoon.”

New York Times väitti lisäksi, että Lafayetten aukio putsattiin sen vuoksi, että presidentti Trump halusi poseerata viereisessä kirkossa.

Kyynelkaasua? Tainnutuskranaatteja? Ei pidä paikkaansa. U.S. Park Police kertoo olleensa avustamassa Salaista Palvelua asentamaan väliaikaisia aitarakenteita ja he olivat antaneet ihmisille kolme varoitusta siirtyä kauemmas, koska alue piti tyhjentää ennen klo 19.00 alkavaa ulkonaliikkumiskieltoa. Tästä ärsyyntyneenä väkivaltaiset mellakoitsijat aloittivat kello 18.33 heittämään tiiliä ja katukiveyksiä ja jäädytettyjä vesipulloja sekä yrittivät viedä lainvalvojilta aseita. Lisäksi mellakoitsijoita kiipesi eilen polttamansa historiallisen rakennuksen päälle. Tilanteessa käytettiin ammuksina chilistä tunnetulla kapsaisiinilla (PAVA) varustettuja pippuripalloja ja savukranaatteja, kuten mellakkapoliisin kuuluukin.

Alueelta löydettiin lasipulloja, pesäpallomailoja ja metalliputkia. Katukiveystä on kadonnut runsaasti poliisien niskaan. Selkkaukseen mennessä puistossa oli neljän päivän aikana loukkaantunut peräti 51 poliisia, vaikka he ovat antaneet Valkoisen talon viereisten ”mielenosoitusten” jatkua ilman pidätyksiä.

Washington Post oli itse kertonut oikeusministeriön jo maanantai-aamuna tekemästä päätöksestä laajentaa turva-aluetta, koska alueella sijaitsevia valtiovarainministeriön ja Pyhän Johanneksen kirkkoa oli vandalisoitu maanantain vastaisena yönä, mutta tämä ei ilmeisesti sopinut heidän agendaansa myöhemmässä uutisoinnissa.

Myös Helsingin Sanomat kunnostautui yllä olevassa valeuutisessa ja lainasi CNN:ää: ”Trumpin kirkossa käyntiä varten Valkoisen talon edestä häädettiin rauhanomaisesti mieltä osoittaneet ihmiset kyynelkaasulla, valokranaateilla ja kumiluodeilla”

Vai rauhanomaisesti mieltä osoittaneet ihmiset. Miten meni niin kuin omasta mielestä?

Muistutuksena, että Helsingin Sanomien verkkosivuilla lukee myös näin: ”Tue faktapohjaista ja riippumatonta journalismia tilaamalla Helsingin Sanomat.”

Taidan kuitenkin pitäytyä luotettavammissa lähteissä, kuten tässä tapauksessa järjestystä ylläpitävässä U.S. Park Policessa, jonka toiminta on tarkoin valvottua, toisin kuin Hesarin.