Jouluna postilaatikkomme täyttyvät joulukorteista ja juhlaa vietetään sukulaisten ja ystävien kanssa. Joulun jälkeen koittaa kuitenkin arki ja usein ikäihmiset ovat pitkiäkin aikoja yksin ja oman jaksamisen ja toimintakyvyn kanssa voi olla haasteita. Harva tietää, että liikuntaesteisellä ja yli 75-vuotiaalla on pyynnöstä mahdollisuus saada päiväposti kotioven postiluukkuun tai sisäänkäynnin vieressä olevaan postilaatikkoon. Tämä siitä riippumatta asuuko henkilö haja-asutusalueella tai kuinka kaukana postilaatikko nykyään sijaitsee.

Lähilaatikko -niminen Itellan palvelu on maksuton ja perustuu postipalvelulakiin ja viestintäviraston ohjeistukseen. Jakelun edellytyksenä on, että kaikki talouden postinsaajat ovat liikuntaesteisiä tai 75-vuotta täyttäneitä. Jos yhteistaloudessa asuva joutuu säännönmukaisesti tai toistuvasti olemaan yksin, on yhdelläkin henkilöllä oikeus maksuttomaan erityisjakeluun. Palvelun saadakseen on itse otettava yhteyttä Itellan asiakaspalveluun.

Tieto on tärkeä, koska ikääntyvien määrä Turun seutukunnalla kasvaa. Vuoteen 2030 mennessä yli 75-vuotiaita asuu Naantalissa 18,5 %, Paraisilla 17,5 %, Raisiossa 15,2 %, Kaarinassa 14,3 % ja Turussakin 12,8 %. Yhteiskunnan on huolehdittava ikäihmisten hyvinvoinnista ympärivuotisesti, mutta tietoisuus erilaisista palvelumahdollisuuksista ei välttämättä saavuta kaikkia.