Vajaa viikko sitten pääministeri Juha Sipilä esitti, että imaamien pitäisi opettaa maanmiehiään tavoille (IS 20.1.2019). Ehdotus ei ole uusi, sillä oripääläislähtöinen turkulaisministeri Annika Saarikko halusi jo 2010 selvittää, millä keinoin imaamien opetusta voitaisiin järjestelmällisesti kehittää osana suomalaista korkeakoulutusta (STT 6.11.2010).

Saarikko perusteli ehdotustaan:

Ei muuttuvalta maailmalta voi sulkea silmiä. Emme me voi tukkia maan rajoja tai asettua määrittelemään meille parhaiten sopivia avuntarvitsijoita.

Imaamien innoittama pääministeri unohti sopivasti, että jo silloin islamin opetuksen tasoa pidettiin kirjavana ja sisällöltään vaihtelevana. Saarikkokin mainitsi, että islamilaisia uskonoppineita on ylipäätään vähän, eikä opettajuuteen tarvita edes muodollista pätevyyttä. Kuka tahansa voi moiseen ryhtyä, kunhan yhteisö antaa sille suostumuksensa. Porukka päättää.

Saarikko otti asian uudelleen esiin Yleisradiossa vuonna 2015 (Kioski 30.10.2015). Hän kertoi sen olevan erityisen tärkeää nyt, kun islamtaustaisia ihmisiä tulee Suomeen enemmän. Sopii epäillä, millaisia ihmeitä imaamit voisivat tehdä tai miten Sharia-laki soveltuu suomalaiseen lainsäädäntöön, vaikka Kimmo Sasi (kok.) sellaista aikoinaan esittikin. (Kotimaa 26.11.2010).

Ruotsissa Islamilaisen liiton puheenjohtaja Omar Mustafa valittiin Ruotsin sosialidemokraattien puoluehallitukseen ja erotettiin vain viikkoa myöhemmin (Yle 24.4.2013). Erottamisen syynä olivat naisen ja homoseksuaalien asemaan kohdistuneet hyökkäykset. Pian tämän jälkeen oululainen sosialidemokraatti ja imaami Abdul Mannan (kuvassa)  sanoi olevansa samaa mieltä Mustafan kanssa. Hänen mielestään naisen velvollisuuksiin kuuluu olla äiti, kotiäiti, ja hänen pitää hoitaa lapset ja oma perhe. Hänen mukaansa miehille ja naisille on annettu eri velvollisuudet, eikä homoseksuaalisuutta suvaita.

SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen kommentoi kohua seuraavasti:

Jos paikalliset toimijat kokevat, että tämä on omien toimintojen rajoissa, niin silloin ei puoluekaan ryhdy minkäänlaisiin toimenpiteisiin.

Imaamien opit eivät vaikuta kovin suvaitsevaisilta naisia ja homoja kohtaan. Tuskin he ovat sopivia henkilöitä opettamaan maanmiehiään oikeille tavoille.

Kun kaksi somalipoikaa (Helsingin käräjäoikeuden tuomio 3338, R12/2136) raiskasivat konfirmaatioharjoituksesta Kannelmäestä palanneen 15-vuotiaan tytön Malminkartanossa, jäi aikoinaan vähemmälle huomiolle, että toinen tekijöistä oli juuri palaamassa imaamien opetuksesta, koraanikoulusta.

On tragikoomista, että kun Paavo Väyrynen halusi kuninkaaksi (IS 5.3.2014) ja Paavo Lipposta kutsuttiin Moosekseksi (MTV 3.3.1998), niin Juha Sipilää innoittavat imaamit. Ei taida heistäkään löytyä pelastusta kotinsa avulla maahantulijoita houkutelleelle (Yle 5.9.2015) pääministerille.

Silti todellisen vastuun kantavat lapset ja nuoret. Valitettavasti.