Eilen käytiin Eduskunnassa lähetekeskustelu Marinin hallituksen esityksestä kolmansien maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytyksistä tutkimuksen, opiskelun, työharjoittelun ja vapaaehtoistoiminnan takia. Kuten vihervasemmistohallituksen esitykset yleensäkin, myös tähän on ympätty mukaan Troijan hevonen.

Esityksen mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen ja karkotuspäätöksen saaneet voisivat jatkossa saada oleskeluluvan opiskelupaikan perusteella, kunhan oleskeluluvan edellytykset täyttyvät. Myös luvan edellytyksiä ollaan muuttamassa ja jatkossa hakijan on esitettävä selvitys turvatusta toimeentulosta vain ensimmäisen vuoden osalta, vaikka oleskelulupa myönnetäänkin opintojen suorittamisen keston ajalle. Oleskeluluvan hinnaksi tulisi näin ollen 6 720 euroa. Käytännössä hallitus siis muokkaa lainsäädäntöä siten, että oleskelulupia myytäisiin laittomille maahantulijoille.

Hallituksen esitys onkin taas uusi naula turvapaikkajärjestelmän romuttamisen arkkuun, koska jatkossa kielteisen päätöksen saanutta henkilöä on vieläkin mahdottomampi poistaa maasta. Muutosta perustellaan muun muassa. työvoimatarpeella, mutta juuri kielteisen päätöksen saaneet kuuluvat niihin kansallisuuksiin, jotka työllistyvät kaikkein huonoimmin ja silloinkin yleensä halpatyövoima-aloille. Näillä aloilla on suuri riski työvoiman hyväksikäyttöön, kuten olemme saaneet lukea uutisista esimerkiksi Närpiön tomaattiviljelmillä. Lisäksi opiskelupaikoista on jo muutenkin pulaa.

Huomionarvoista on se, että EU-direktiivit eivät salli yleisen opiskelijan oleskeluluvan myöntämistä karkotuspäätöksen saaneille henkilöille, mutta hallitus on nyt luomassa omaa kansallista järjestelmää direktiivien ohi. Ainoa ero tulee siitä, ettei kansallisen luvan saaneilla ole oikeutta vapaaseen liikkumiseen EU-alueella. Direktiivit kyllä venyvät tarpeen mukaan ja uusia porsaanreikiä kehitellään, kunhan kyse on Suomen avaamisesta koko maailmalle. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille henkilöille tulisi olla vain yksi vaihtoehto: talteenotto ja pikainen karkotus lähtömaihinsa.