Piirin virkaatekevä puheenjohtaja, marttilalainen Lauri Heikkilä ja oripääläinen yrittäjä Asmo Mikkola olivat vaalissa vastaehdokkaina. Heikkilä johti piiriä heinäkuusta alkaen, koska edellinen puheenjohtaja Janne Aso loikkasi perussuomalaisista kokoomukseen. Ason kiertokulku jatkuu, sillä 2011 hän loikkasi keskustasta perussuomalaisiin.
Vaali ratkesi ensimmäisellä kierroksella. Sain 45 ääntä, Heikkilä 10 ja Mikkola 6. Yksi ääni hylättiin. Piirin kokouksissa äänioikeutettuja ovat yhdistysten valitsevat piirikokousedustajat. Yhdistyksellä voi olla maksimissaan kymmenen äänioikeuttua piirikokousedustajaa ja vaali suoritetaan suljettuna lippuäänestyksenä. Yhteensä äänioikeutettuja oli 62. Kiitos vastaehdokkaille reilusta kisasta ja itsensä likoon laittamisesta.
Kukin ehdokas sai pitää lyhyen puheenvuoron ennen äänestystä. Toin esiin, että olen luopunut useista kunnallisista ja maakunnallisista luottamustehtävistä, jotta voin hoitaa puheenjohtajuuden kunnialla. Lisäksi totesin, ettei eturistiriitaa ole, koska en ole minkään paikallisyhdistyksen johdossa. Kerroin kolme syytä miksi haen piirin johtoon. Ne ovat ulkoisen uskottavuuden palauttaminen, sisäisen työskentelyn parantaminen ja politiikkaan keskittyminen.
Pitää kuitenkin muistaa, että näitä asioita hoidetaan yhdessä. Kysymys ei ole minusta tai sinusta vaan meistä kaikista. Puheenjohtaja ei päätä muiden puolesta, vaan toteuttaa kenttäväen tahtoa.
Piirin syyskokous alkoi juhlallisesti, kun Auran kunnanvaltuutettu Ari-Pekka Haapanen ja Sauvon kunnanvaltuutettu Silvia Koski esittivät Finlandia-hymnin. Kokouksen puheenjohtajana toimi kansanedustaja Kike Elomaa ja sihteerinä Sirkku Saarinen. Sirkku on toiminut ansiokkaasti piirisihteerinä, mutta hän on ilmoittanut ettei jatka tehtävässä enää ensi vuonna. Uusi piirisihteeri, kuten myös piirin taloudenhoitaja ja varapuheenjohtajat valitaan järjestäytymiskokouksessa tammikuussa.
Peräti 32-jäseniseen piirihallitukseen valittiin Netta Nieminen, Berit Suomi, Silvia Koski, Kai Nurro, Atte Pulli, Sirkku Saarinen, Juhani Pilpola, Tuija Ketonen, Lauri Heikkilä, Tapio Satto, Matti Naavasalo, Taito Ylhäinen, Kari Kolari, Martti Mäkinen, Katri Keloniemi, Mika Koivisto, Jari Leino, Sinikka Makkonen, Tapio Äyräväinen, Kirsti Kurki, Kai Sorto, Pirjo Lampi, Jyrki Åland, Kimmo Tarke, Henri Hautamäki, Markku Tuominen, Olli-Pekka Ahokas, Lauri Iivanainen, Markus Ylis-Junttila, Kimmo Karkoinen ja Kari Vastamäki.
Entinen perussuomalaisten piirin puheenjohtaja (2012-2015) Juhani Pilpolan mukaan Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piiri on toiminut 22 vuotta ja sillä on sinä aikana ollut kolme puheenjohtajaa. Heikkilä (1995-2011) kisasi istuvana puheenjohtajana Pilpolaa vastaan vuonna 2011, jolloin Pilpola voitti tiukan kisan äänin 12-10. Pilpolan toimikauden lopussa vuonna 2015 Heikkilä oli jälleen käytettävissä. Silloin Aso päihitti hänet äänin 28-19. Aso (2016-2017) ehti toimia puheenjohtajana puolitoista vuotta. Otin ennen Ason loikkausta tällä kirjoituksella kantaa hänen tuleviin aikeisiinsa. Kiitos Heikkilälle, joka Ason loikkauksen seurauksena johtaa piiriä vuoden loppuun saakka. Paimiossa tehdyt valinnat koskevat vuotta 2018, joten ensi vuonna olen perussuomalaisten piirin puheenjohtaja.
Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho piti väkevän puheen puolueen arvoista. Yhdellä lauseella kuvattuna ne ovat kansallinen etu ja sisäinen solidaarisuus. Kesän tapahtumat ovat nostaneet yhteishenkeä huimasti. Tämä näkyy myös jäsenmäärän kehityksenä. Kokoukseen mennessä koko piirin alueelta oli eronnut ainoastaan 31 henkilöä. Uusia jäseniä puolueeseen on puoluekokouksen jälkeen tullut peräti 2084. Nettokasvu koko maassa on 15,4 prosenttia. Varsinais-Suomessa kasvua on tullut hieman vajaa 10 prosenttia.
Halla-ahon aktiivisuus kentän kiertämisessä on merkillepantavaa. Puoluetoimistolta Paimion kokoukseen saapui lisäksi poliittinen suunnittelija Riikka Purra. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo on myös usein paikalla. Aiempi puheenjohtaja Timo Soini ei koskaan käynyt kotikaupungissani Naantalissa kenttäväkeä tapaamassa, vaikka muutoin majoittui Naantalin Kylpylässä. Ministerinvalinnan jälkeen häntä ei näkynyt missään. Halla-aho on lähes joka viikonloppu jossakin päin Suomea. Tämä omistautuminen näkyy kenttäväen motivaatiossa ja suhtautumisessa uuteen puoluejohtoon. Myös puoluetoimisto on merkittävästi tehokkaampi, kun Halla-aho viettää siellä aikaa kaksi päivää viikosta. Tämä siitä huolimatta, että hän tekee päivätyönsä Brysselissä. Pitää muistaa, että Perussuomalaiset saavutti ensimmäisen jytkynsä Soinin toimiessa europarlamentaarikkona Brysselistä käsin. Suomeen tulonsa jälkeenkin Soini kävi puoluetoimistolla vain puoluehallituksen kokouksessa, joita pidettiin keskimäärin kerran kuukaudessa. Jopa hänen työhuoneensa oli annettu muuhun käyttöön. Nyt tilanne järjestöpuolella on siis merkittävästi muuttunut.
Presidenttiehdokas Laura Huhtasaari saapui myös tapaamaan Varsinais-Suomen kenttäväkeä. Huhtasaari on porilainen kansanedustaja ja erityisopettaja. Häntä varten Oripään yhdistys oli ahkeroinut ja tehnyt erityisen vaalimökin, josta Huhtasaari oli silminnähden vaikuttunut. Huhtasaari piti pitkän ja perusteellisen puheen ulkopolitiikasta ja muista presidentinvaalikampanjaan liittyvistä asioista. Hän on tulossa uudelleen Varsinais-Suomeen 8. tammikuuta ja on silloin tavattavissa Loimaalla klo 9.30 – 10.30, Turussa 11.30 – 12.30, Raisiossa 13.00 – 13.30, Kaarinassa 14.00 – 14.30 ja Salossa 15.30 – 16.30. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri ja kansanedustaja Juho Eerola saapuvat Someroon 16. tammikuuta.
Kerron tarkemmista tapahtumapaikoista lähempänä, mutta joulukuun 16. päivänä Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piiri pitää perinteisen puurojuhlansa Turun torilla. Siellä nähdään!