Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piirin puheenjohtajuuden jättävä Janne Aso on ollut aktiivisesti ja vaihtelevin perusteluin julkisuudessa punnitsemassa suhtautumistaan perussuomalaisiin sen jälkeen kun kenttäväki äänesti Jussi Halla-ahon puolueen puheenjohtajaksi selkein numeroin.

Aso saapui perussuomalaisiin vuonna 2011 Keskustan riveistä, jonka piirin puheenjohtajaksi hän oli muutaman kerran tuloksetta pyrkinyt. Tähän saakka olen ollut tyytyväinen hänen kädenjälkeen perussuomalaisissa, mutta näen viimeaikaisten ulostulojen vahingoittavan ilmapiiriä ja äänestäjien osoittamaa luottamusta.

Yleensä silloin jos julkisuudessa esitetyt perustelut jatkuvasti vaihtuvat on syytä epäillä muita tarkoitusperiä. Tästä syystä koen tarpeelliseeksi kommentoida muutamaa hänen esittämäänsä väitettä, ettei luotu mielikuva jää yksipuoliseksi.

Aso totesi lähettämässään tiedotteessa keskiviikkona, ettei kentällä suvaita valtavirrasta poikkeavaa poliittista näkemystä ja viittasi piskuiseen muutaman jäsenen Oripään paikallisyhdistykseen. En kuitenkaan muista ainuttakaan tilannetta, jossa Aso olisi jäänyt piirissä vähemmistöön tai muuten poikennut valtavirrasta. Piirin puheenjohtajana hän on pitkälti määrittänyt sen toimintalinjan ja puolueaktiivit piirissä ovat edelleen samoja ihmisiä, vaikka emopuolueelle onkin valittu uusi puheenjohtaja.

Hän väitti tiedotteessaan myös, että puolueesta savustetaan toisinajattelijat ulos. En ole tällaisesta tietoinen vaan pidän tilannetta päinvastaisena. Onhan se hienoa, että jatkossa muidenkin mielipiteillä on arvoa, eikä vain Timo Soinilla ja hänen hännystelijöillään.

Ei Perussuomalaisten kenttäväki tai poliittinen linja ole miksikään muuttunut. Ainoa näkyvä muutos koskettaa puolueen johtamistapaa, joka muuttuu autoritäärisestä demokraattiseksi. Siitä ei kannata olla peloissaan, vaan iloissaan.

Tiukat tilanteet luovat vahvoja ihmisiä, mutta aina jotkut löytävät vikaa muista. Samassa piirissä toimivana kaupunginvaltuutettuna toivon Asolta maltillisempaa suhtautumista ja sitoutumista äänestäjien tahtotilaan.