Kaupunginvaltuusto 22.05.2017

Valtuutettu Vilhelm Junnila luki ja jätti valtuuston kokouksessa seuraavan 13 valtuutetun allekirjoittaman aloitekirjelmän:

“Naantali pärjää melkein kaikissa mahdollisissa kuntavertailuissa, paitsi rikollisuudessa, johon matkailun suosiolla ja vapaa-ajan asuntojen suurella määrällä on vaikutusta. Huolestuttavinta koko Lounais-Suomen alueella on väkivalta- ja seksuaalirikollisuuden lisääntyminen, joka vaikuttaa kuntalaisten turvallisuudentunteeseen.

Poliisin tulostietojärjestelmän mukaan omaisuusrikokset ovat kuitenkin laskussa erityisesti vapaa-ajanasutuksessa, jossa lukitusten ja turvajärjestelmien kehittymisen lisäksi on poliisin omalla toiminnalla saatu rikollisliigoja kiinni. Keskusta-alueella turvallisuuden valvonta rajoittuu poliisin paikallisyksikköön, joka asettaa omaisuusrikosten selvittämiseen lisähaastetta. Esimerkiksi Vanhassakaupungissa tapahtunutta omaisuusrikosta on hyvin haasteellista selvittää, koska alueella tai edes keskeisimmillä kulkuväylillä ei ole valvontakameroita, joista voisi jälkikäteen katsoa esimerkiksi autojen rekisterinumeroita, selvittää kulkureittejä ja henkilöiden liikkumista.

Isojoen kunta on yhteistyössä poliisin kanssa hankkinut keväällä valvontakameran kunnan keskustaan, josta on yhteys valvontakeskukseen Seinäjoelle. Naantalin tapauksessa ennaltaehkäisyyn ja rikosten selvittämiseen riittäisi esimerkiksi neljästä kuuteen keskeisille alueille asennettua tallentavaa valvontakameraa. Online-valvonta ei sen käytännön toteutuksen vuoksi olisi perusteltua, mutta Naantalin kiinteistöjen yhteyteen ja katu-alueiden valvontaan kohdistetut tallentavat valvontakamerat parantaisivat asukkaiden turvallisuutta.

Me allekirjoittaneet kaupunginvaltuutetut esitämme, että Naantali konsultoi poliisin suojausneuvojaa tallentavien valvontakameroiden sijoittamisesta ja toteutuksesta sekä ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin turvallisuuden lisäämiseksi keskusta-alueella ja Vanhassakaupungissa.”

 

Lisää jättämiäni aloitteita täällä.