Pääsiäisenä monet ihmiset matkasivat mökeilleen, jota joissakin medioissa pidettiin vastuuttomana nykytilanteessa, jossa tarpeetonta liikkumista on Koronaviruksen vuoksi syytä välttää. Asia ei ole kuitenkaan näin mustavalkoinen.

Uuttamaata koskevat rajoitukset ovat olleet tarpeellisia, ja niitä tulisi höllentämisen sijaan tiukentaa. Käytännössä valtaosa rajoituksista on kuitenkin silkkaa silmänlumetta. Työmatkaliikenne on sellaisenaan päässyt kulkemaan rajan yli kaiken aikaa. Poliisi on tarkastanut yli 400 000 ajoneuvoa, josta vain 3000 eli 0.75 % on käännytetty. Toki muu liikenne on vähentynyt, mutta joka tapauksessa raja on vuotanut kuin seula, koska liikkumista ei ole rajoitettu vain yhteiskunnan kannalta merkittävään toimintaan.

Tuntuu epäoikeudenmukaiselta nostaa tikun nokkaan muutama tuhat maaseudun rauhaan matkustavaa mökkiläistä, kun samaan aikaan kymmenet tuhannet ihmiset tungeksivat kaupunkiseutujen kaupoissa, automarketeissa ja Alkossa. Pelkästään Helsingin keskustan ruokakauppoihin kertyi pääsiäisviikolla hurjan pitkiä jonoja.

On totta, että ihmisten liikkuminen mahdollistaa koronaviruksen leviämisen myös sellaisille alueille, jossa tautia ei ole vielä todettu. Asiaan voi kuitenkin suhtautua maalaisjärjellä: Jos mökille matkustava käy omassa kaupassa, ajaa suoraan mökilleen ja oleilee siellä omissa oloissaan, on taudin leviämisen mahdollisuus muihin ihmisiin lähes olematon. Altistumisriski on todella paljon pienempi kuin marketeissa asioiminen, jossa turvavälien pitäminen on haastavaa tai mahdotontakin.

Huolia on esitetty myös siitä, että mökkiläinen sairastuttuaan ruuhkauttaisi pienen paikkakunnan terveyspalvelut, joiden mitoituksessa ei ole huomioitu vapaa-ajanasuvien sairastelua. Huoli on aiheellinen, mutta käytännössä mökeille kuljetaan yksityisautoilla, jolloin sairastuessaan mökkiläisen paluu kotipaikkakunnalle onnistuu turvallisesti henkilöautossa eristettynä. Terveysviranomaisten arvioiden mukaan tauti alkaa pääsääntöisesti lievänä. Käytännössä infektioita ei muutenkaan hoideta pienillä terveysasemilla. Etäisyydet voivat tehdä joistakin alueista haasteellisia, mutta on syytä muistaa, että esimerkiksi Varsinais-Suomessa on enemmän mökkejä kuin Lapissa ja Kainuussa yhteensä.

Koronakriisin aiheuttamat rajoitukset kokoontumisiin, ravintoloiden ja viihdepaikkojen aukioloihin, markkinoiden ja yleisötapahtumien peruminen sekä yleinen sosiaalisten tilanteiden välttäminen on aiheuttanut monelle ahdistusta. Positiivisena asiana ulkoilu on lisääntynyt, mutta asiassa on varjopuolensa, koska varsinkin suurissa kaupungeissa suosituimmat ulkoilureitit ovat ruuhkautuneet lisäten tartuntariskiä muuten terveellisessä toiminnassa. Mökillä omissa oloissaan aikaa viettävä ei tässäkään asiassa vaaranna itseään ja muita, mutta saa silti ulkoilun riemut ja hyödyt. Metsässä ja luonnossa oleskelu alentaa tutkitusti ihmisen stressitasoja ja parantaa mielialaa.

Monella on toimeentulo vaarantunut ja mökin rauha voi toimia nyt todellisena henkireikänä. Mökkiläiset tietävät, että mökki on ikuinen talkookohde, jossa on aina jotain korjattavaa, mutta aikaa ei ole koskaan tarpeeksi. Pahimmassa tapauksessa lomautettuna olevalla aikaa juuri on. Toiminta omassa pihapiirissä ei levitä koronavirusta yhtään enempää kuin kaupungissa kököttäminen.

Vaikka kärsimys kuuluu pääsiäiseen, ei meidän tarvitse kärsiä kollektiivisesti. Kaikkien tulisi noudattaa viranomaismääräyksiä ihmiskontaktien välttämisestä, eikä purkaa tilanteen aiheuttamaa ärtymystä muualla Suomessa asuviin mökkiläisiin. Tuetaan toisiamme, eikä etsitä syyllisiä sellaisesta toiminnasta, jota emme itse aktiivisesti harjoita.