Eduskunnan puhemiehelle

Maaliskuun puolivälissä maailman terveysjärjestö WHO ohjeisti maailman valtioita koronavi-rusepidemian torjumiseksi yksinkertaisella neuvolla: testatkaa, testatkaa, testatkaa. Jokaisen oirehtivan testaaminen helpottaa tartunnan leviämisen hillitsemistä, eikä mikään valtio voita tätä taistelua “side silmillä”.  

Suomen valitsema tie taisteluun epidemian voittamiseksi on kuitenkin ollut erilainen, vaikka kapasiteettia on viime päivinä pyritty lisäämään. Testejä tehdään harvakseltaan ja käytännössä vain terveydenhuollon työntekijöille. Sairastuneiden on ollut erityisen vaikea saada itseään testattavaksi. Monet muut valtiot ovat ottaneet testaamisessa täysin päinvastaisen strategian kuin Suomi, ja esimerkiksi Etelä-Koreassa massiivisella testaamisella saatiin tartunnat taitettua hyvinkin äkkiä, vaikka alun perin maalle pelättiin käyvän kuin Italialle. 

Testauksen vähyyttä Suomessa on perusteltu testien huonolla saatavuudella, niiden hinnalla sekä koulutetun henkilöstön puutteella. Kuitenkin Yleisradio kertoi 31.3., että turkulainen terveysteknologiayritys pystyisi toimittamaan materiaalit 100 000 testin viikoittaiseen tekemiseen. THL:n mukaan testauskapasiteetti on tällä hetkellä alle 2 500 testiä päivässä. 

Suomessa massatestaamisen hintalapuksi on aiemmin arvioitu miljardi euroa yhden testin maksaessa noin pari sataa euroa. On kuitenkin selvää, että testauksen siirtyminen massatuotantoon tulee laskemaan yksittäisen testin hintaa huomattavasti.  

Testausta laajentamalla pystytään tehokkaammin varmistamaan varsinkin oireettomien tautikantajien ohjaaminen karanteeniin, saadaan olennaista tietoa epidemian leviämisestä ja yhteiskunnan rajoitustoimet pystytään purkamaan mahdollisimman pian.  

Pahimmissa laskelmissa Suomen bkt tulisi romahtamaan 30 % maalis-kesäkuun aikana koronakriisin takia. Massatestaus voi maksaa kokonaisuudessaan miljardin, saman verran kuin talous taantuisi viikossa kyseisessä laskelmassa.  

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Aikooko hallitus muuttaa strategiaansa koronavirustestaamisessa Maailman terveysjärjestön suositusten mukaisesti massatestaamiseen ja  

ryhtyykö hallitus yhteistyöhön turkulaisen yrityksen kanssa, jotta testauskapasiteettia voitaisiin pikaisesti laajentaa? 

Helsingissä 3.4.2020 

Vilhelm Junnila ps

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru vastasi 28. 4. 2020. Vastaus on luettavissa täällä.