Vuosi 2021 oli poikkeuksellisen vaikea maatalousyrittäjille. Maatalousyrittäjyyttä vaikeuttivat kuiva kesä sekä polttoaineiden ja lannoitteiden korkea hinta. On huomattava, että paljon parjatut turvepellot kestivät kuivuutta paremmin kuin kivennäismaan pellot. Keliolosuhteet luovat maataloudelle aina arvaamattoman riskitekijän. Tämän olemassa olevan riskin lisäksi olisi kohtuullista, että maataloutta suojeltaisiin muilta epävarmuustekijöiltä, kustannusten nousulta ja liialta byrokratialta.

Tällä hetkellä olemme tilanteessa, jossa elintarvikkeiden hinnat uhkaavat nousta kasvavien kustannusten takia, mutta maatalousyrittäjän tuloissa tämä nousu ei näy. Maatalouden ja kaupan väliset sopimukset ovat liian jäykät. Maatalouden yrittäjätulo laski vuonna 2021 viidenneksellä ja tällekin vuodelle on ennustettu kymmenen prosentin laskua.

Voidaan puhua todellisesta maatalouden ja omavaraisuuden sekä huoltovarmuuden kriisistä. Suomessa omavaraisuusaste on ollut korkea, mutta on aito vaara, että päädymme tässäkin Ruotsin tielle. Siellä ruuan omavaraisuusaste on vain noin 50 prosenttia.

Lounais-Suomessa maatalous on merkittävä työllistäjä ja alue on koko muun Suomen ruoka-aitta. Satakunnassa tuotetaan kolme neljäsosaa jalostetuista vihanneksistamme. Varsinais-Suomi on puolestaan viljanviljelyn ja kananmunantuotannon kärkimaakunta. Maataloutta kurittava politiikka osuu kohtuuttoman paljon alueellemme.

Synkkiä pilviä on näköpiirissä taas keväällä, kun hallitus alkaa neuvotella loppukauden työllisyys- ja ilmastotoimista. Nämä monesti siirretyt toimet ovat edessä hallituksen kannalta sopivasti vasta aluevaalien jälkeen. Vihreät on ilmaissut tahtonsa kohdistaa ilmastotoimia juuri maatalouteen. Käytännössä maatalouden ilmastotavoitteiden toteutuminen on vaikeaa tai jopa mahdotonta, etenkin jos hallitus ei aio tinkiä kunnianhimoisista päästövähennystavoitteistaan. Samalla EU:ssa suunnitteilla oleva uusi liikenteenkin kattava päästökauppa nostaisi kustannuksia. Hallituksen ja EU:n toimet ovat myrkkyä suomalaiselle maataloudelle.

Kotimaisen maatalouden tilanne ei ole koskaan ollut näin vakava. Korjaavaa politiikkaan tarvitaan, jotta kuluttajat jatkossakin saavat pöytäänsä kotimaista ruokaa.

 

Vilhelm Junnila, kansanedustaja (ps.), Naantali

Jari Koskela, kansanedustaja (ps.), Kankaanpää

(Kirjoitus julkaistu alunperin Vakka-Suomen Sanomissa)