Nesteen tragedia 

Kaipolan paperitehdas oli ensimmäinen uhri talouden ja tuotannon uudistamisessa, jotka ovat keskeisessä roolissa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja hiilineutraaliuden tavoittelussa. Maanantaina saimme paikallisen esimerkin siitä, kuinka houkutteleva ympäristö investoinneille Suomi on, kun Neste ilmoitti lakkauttavansa Naantalin jalostamon. Sulkeminen tietää alihankintaketju mukaan lukien sadoittain työttömiä, koska kotimaiselle prosessiteollisuudelle ei ole luotu vastaavia olosuhteita kuin muualla Euroopassa ja Aasiassa. Marraskuun alussa Neste ilmoitti ostaneensa jalostamon Alankomaista 258 miljoonalla eurolla. Viime vuonna Neste investoi Singaporen jalostamoonsa 1,4 miljardia euroa. Lisäksi Neste myi YT-neuvotteluiden aloituksen jälkeisenä päivänä osuutensa Nynas Ab:ssa, jolla on ollut tärkeä rooli bitumin valmistamisessa. 

Naantali olisi tarvinnut lisäaikaa tarpeellisten muutosten tekemiseen, jota ei nyt suotu. Äärimmäinen aikataulu tuntuu epärealistiselta ja epäreilulta. On selvää, että ”kestävää kasvua” pidettiin valtioneuvostossa ja Nesteen herraportaassa arvokkaampana kuin halukkuutta uudistua ja ylläpitää kilpailukykyä ja huoltovarmuutta kotimaassa. Kauppa- ja teollisuusministeriössä on ymmärretty tilanteen vakavuus niin työntekijöiden kuin kaupunginkin osalta, ja sen johdosta jätin toimenpidealoitteen laajemman tukipaketin saamiseksi kuin mitä etukäteen kaavailtu muutosturva sisältää. Tässä kohtaa on syytä osoittaa varhaista kiitosta ainakin elinkeinoministeri Lintilälle (kesk). Selvityshenkilö Routilalla riittää työsarkaa uuden toiminnan kehittämisessä.

Valitettavasti on todettava, että valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen (sd) ei ole tehtäviensä tasalla. Viimeisen kahden viikon aikana ministeri on yhden (1) kerran ottanut kantaa Nestettä koskevaan asiaan, kun hän 14. marraskuuta ilmaisi huolensa siitä, että Nesteen hallituksen jäsenten palkkiot ovat jääneet jälkeen muista yhtiöistä. Ministeri lähetti kirjeen, jotta hallitusjäsenten palkkioiden korottamista harkittaisiin. Tällaista on omistajaohjaus tilanteessa, jossa Neste – jonka ylivoimaisesti suurin omistaja valtio edelleen on, pistää pillit pussiin ja duunarit pihalle! En olisi pahoillani, jos omistajanohjaukselle koituu seurauksia. Mutta ensin on saatava kaikki mahdollinen apu ja tuki työntekijöille, heidän perheilleen ja kaupungille. Nesteen tragedia koskettaa meitä kaikkia. 

Lisää kirjoittamiani blogeja ja mielipidekirjoituksia täällä.