Varsinais-Suomen liiton saaristotoimikunnan puheenjohtajana olen saanut kunnian syventyä saariston erityisolosuhteisiin. Saariston monimuotoisuus on koko maakuntamme ylpeyden aihe, vaikka haasteita riittää. Pelkästään Naantalissa on yli tuhat saarta, joissa Luonnonmaa mukaan lukien asuu yli kuusi tuhatta asukasta. Naantalissa saariston asioita on hoidettu poikkeuksellisen hyvin: meillä on saaristo-ohjelma, -asiamies ja -lautakunta. Henki on hyvä, tavoitteet yhteisiä ja saariston asukkaat tyytyväisiä. Muualla maakunnassa toimintaamme pidetään malliesimerkkinä, jota tullaan katsomaan läheltä ja kaukaa.

Merimaskun, Rymättylän ja Velkuan liityttyä Naantaliin luotiin yhteinen näkemys saaristoalueiden kehittämisestä. Nyt saariston kehittäminen on vaakalaudalla, mikäli Kokoomuksen paikallislehdissä esitetyt suunnitelmat Naantalin saaristolautakunnan lakkauttamisesta etenevät. Samaan aikaan Naantalin kaupunki hakee Varsinais-Suomen liiton tukemana saaristokunta-asemaa valtiolta, joka huomioisi olosuhteet ja vähentäisi asukkaiden verorasitusta. Asema olisi tärkeä myös siksi, että maamme hallitus on päättänyt lakkauttaa saaristo-osakunnat ja siihen liittyvät valtionosuudet.

Ehdotettu saaristolautakunnan lakkauttaminen voisi vaarantaa hakemuksen eteen tehdyn pitkäjänteisen työn ja johtaa kannaltamme kielteiseen päätökseen. Merellisen Naantalin perusrakenteita ei tule näivettää lyhytnäköisellä politiikalla vaan saariston erityispiirteet on huomioitava päätöksiä tehtäessä. Saaristolaisuus ei ole pelkästään mielikuvia merestä, luonnosta, tuulesta, kalliosta, kalastuksesta ja purjeveneistä vaan arvokas osa paikallista identiteettiämme.