Somalian naispuolisen ex-ulkoministerin Fowsiyo Yusuf Haji Adanmukaan tilanne maassa on tasaantunut ja jälleenrakentaminen aloitettu. Nyt Somalia kaipaa osaavaa työvoimaa, mm. koneinsinöörejä. Olisi molempien yhteiskuntien etu, että somalit palaisivat jälleenrakentamaan rakasta isänmaataan. Ehdotan heille ja muille paluumuuttajille kotiinpaluurahaa ja muuta virka-apua omassa maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassani.

Tanskan maahanmuuttoviranomaiset (Udlændingestyrelsen) ovat antaneet vastaavansisältöisiä lausuntoja kuin Fowsiyo Yusuf Haji Adan. Etelä-Afrikasta on jo alkanut valtaisa paluumuuttoMogadishuun ja muualle Somaliaan. Afrikan unionin ja Somalian hallituksen mukaan terroristijärjestö al-Shabaab on poistunutpääkaupungista ja maassa on toimiva hallitus ja parlamentti. Suomen ulkoministeriöllä on kuitenkin erilainen tilannekuva.

Ilta-Sanomat kertoi viime torstaina Ugaaso Abukar Boocowista, joka muutti Kanadasta takaisin Somaliaan. Hän halusi näyttää, että elämä Somaliassa on samanlaista kuin missä tahansa muualla maailmassa.

Ugaaso Abukar Boocowin kuva ruokapöydästään (Instagram)

”Olen asunut täällä seitsemän kuukautta ja kuullut yhden räjähdyksen. Uutisten perusteella niitä tapahtuu kymmenen kertaa useammin”, nainen kertoi Helsingin Sanomille, joka tavoitti Abukar Boocowin haastattelua varten. Ilta-Sanomat näyttääkin iloisia kuvia aivan normaalista elämästä.

Lieksan sosiaalijohtaja Soile Syrjäläinen kertoi taannoin sanomalehti Karjalaiselle, että somaleissa on runsaasti korkeasti koulutettuja koneinsinöörejä. Syrjäläisen mukaan heidän todistuksensa on vain jäänyt Somaliaan. Esimerkiksi Lieksan somali sillanrakentajat ry:n nimi viittaa vahvasti siltainsinööreihin.

Meidän pitääkin osoittaa solidaarisuutta ja toimia aktiivisesti kotiinpaluun edistämisessä. Yhdistysnetin mukaan esimerkiksi Somali Insinööri Yhdistys ry vaihtoi ensin nimensä Somalian Kehitys Foorumi ry:ksi ja on nyt kokonaan kadonnut, ilmeisesti kotimaahansa. Olisi ihmisoikeuksien vastaista, jos emme tukisi tätä positiivista kehitystä. Myös somalialainen Rahma Omar on ehdottanut, että YK:n pakolaisjärjestö avustaisi paluumuutossa.

“Moni ihminen haluaisi palata, mutta heillä ei ole varaa” Omar totesi humanitaariselle uutislehdelle. Kotiinpaluurahalle olisi siis kysyntää myös kansainvälisesti.