Turun Sanomat kertoi perjantaina 21. marraskuuta SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen uusimmasta lupauksesta. ”Semmoisia lupauksia, jotka ovat epärealistisia, ei tulla antamaan”, Rinne julisti. Tuskin ehti viikonloppu kunnolla alkaa, sillä jo seuraavana päivänä Rinne lupasi, että nollatyösopimukset lopetetaan ja naisten ja miesten palkkaero kutistetaan kymmeneen prosenttiin.

Lupaukset ovat ehdollisia – ”jos SDP on mukana seuraavassa hallituksessa”, Rinne sanoi.

Ennen viime eduskuntavaaleja maaliskuussa 2011 SDP lupasi 100 000 uutta työpaikkaa ja pysäyttää velkaantumisen. Samalla puolue lupasi parantaa lapsiperheiden asemaa. Lupaukset eivät aivan toteutuneet, sillä työttömyys lisääntyi, valtio velkaantui, lapsilisiä leikattiin ja lapsiperheköyhyys lisääntyi.

Vaihtoehtobudjetteja käsitellessä Rinne peräsi oppositiopuolueilta realismia ja väitti, että Perussuomalaiset olisi kattanut budjetissa menoja hatusta vetämällä. Laskelmat (mm. s. 40) oli kuitenkin teetetty Rinteen edustaman valtiovarainministeriön lisäksi häntä lähellä olevissa valtiontalouden tarkastusvirastossa ja valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa. Lisäksi laskelmia saatiin mm. työ- ja elinkeinoministeriöstä – siis ministeriöstä, jossa Rinteen puoluetoveri, työministeri Lauri Ihalainen istuu ja eduskunnan SISU-mikrosimulaatiomallia käyttämällä. Ehkä kysymys ei ollutkaan hatusta, vaan sen käyttäjästä.

Rinne on oikeassa kertoessaan Yleisradiolle, että työn puute on suomalaisessa yhteiskunnassa keskiössä, ja että mikään puolue ei ole Suomessa pystynyt löytämään vastausta työpaikkojen säilyttämiseen ja talouskasvun vahvistamiseen. Valtiovarainministerin salkkua kantaneet SDP:n puheenjohtajat Jutta Urpilainen ja Rinne ovat olleet valtiontalouden suhteen kovassa paikassa, eikä työllisyydestä vastanneen ministeri Ihalaisen osaakaan voi kadehtia. Lupaukset kuitenkin menettävät merkityksensä, jos niitä ei edes yritetä täyttää, vaikka puolueella olisi päätösvalta keskeisissä ministeriöissä.

Semmoisia lupauksia, jotka ovat epärealistisia, ei pitäisi antaa.