Suomessa on Latvian jälkeen Euroopan vanhin autokanta. Uudet autot ovat turvallisempia ja ympäristöystävällisempiä ja autovero on suurin yksittäinen tekijä autokannan hitaaseen kehitykseen. Heikossa taloustilanteessa autoveron tuotto laskee entisestään. Autoveron kannossa esiintyneet oikeudenloukkaukset ovat johtaneet kymmeniin tuhansiin valituksiin eri oikeusasteissa ja hidastavat siten tarpeellisten asioiden käsittelyä tuomioistuimissa.

Vuonna 1958 lakia säätänyt eduskunta edellytti, että autoverosta tulee tilapäinen. Nyt EU haluaa rekisteröintiuudistuksen, joka romahduttaisi valtion verotulot. On aika painaa kaasua autoveron poistamiseksi!

Hallitus on epäonnistunut autoveron budjetoinnissa useasti, koska se ei riittävästi huomioi autojen myynnin laskua. 2013 autoveroa kertyi 221 miljoonaa euroa alle budjetoidun ja korjatussakin ennusteessa oli 58 miljoonan euron harha. Vielä 2011 valtio keräsi autoverotuottoa 140 miljoonaa euroa enemmän kuin kahta vuotta myöhemmin.

Autokannan uusiutuminen vaatisi vähintään 150 000 auton myyntiä vuosittain. Nyt autoja myydään noin 110 000 – 120 000. Esimerkiksi 2013 autoja myytiin vain 103 450. Autoveroa ei voida laskea tai poistaa siten, että ajoneuvoveroa tai käyttömaksuja korotetaan. Autovero voidaan poistaa sopeuttamalla noin 820 miljoonaa euroa ja säätämällä suursäätiöille pääomavero. Veron poistaminen myös vahvistaa talouskasvua. Tulevalla vaalikaudella olemme merkittävän päätöksen edessä, sillä EU:n rekisteröintiuudistus voisi johtaa tilanteeseen, jossa yritykset voisivat rekisteröidä autonsa halvemman autoverotuksen maahan. Muutos johtaisi veroshoppailuun ja näitä autoja voisi käyttää Suomen teillä vapaasti ilman uutta rekisteröintiä Suomessa.

Autoveron poisto voidaan rahoittaa seuraavasti:

Tarpeettomien verohuojennusten vähentäminen (3 %) – 600 M€

Ympäristölle haitalliset tuet – 180 M€

Suursäätiöiden pääomaverotus + 50 M€

Vastikkeettomat (ei-innovaatio) yritystuet – 40 M€

Talouskasvu tarvitsee moottorin, joten nyt on painettava kaasua autoveron poistamiseen!

Vaalikampanjani tueksi ja autoverotukseen liittyen katukuvassa kaasuttaa ajoneuvoja kuvan mukaisella viestillä varustettuna.