Iltalehden haastatteleman tutkija Miimu Airaksisen mukaan äärimmäiset sääilmiöt, kuten myrskyt ovat lisääntyneet. Ilmatieteenlaitoksen dosentti Hilppa Gregowia huolestuttaa erityisesti rantarakentaminen ja merenpinnan nousu.

Koska on trendikästä – erityisesti vaalien alla – varoittaa tulevasta vedenpaisumuksesta voivat faktat jäädä sivuseikaksi. Miimu ja Hilppa eivät kerro seuraavia faktoja:

  • Myrskypäiväksi lasketaan päivä, jolloin 10 minuutin keskituulen nopeudeksi on mitattu vähintään 21 m/s kolmen tunnin välein tehtävissä Synop-havainnoissa. Ilmatieteenlaitos on julkaissut tilaston myrskyistä vuodesta 1994 alkaen, jonka voit lukea täällä. Ilmatieteenlaitoksen omien tilastojen mukaan sään ääri-ilmiöt eivät ole lisääntyneet vaan pikemminkin päinvastoin. Suomessa on viime vuosikymmenellä ollut huomattavasti vähemmän myrskyjä kuin esimerkiksi 1990-luvulla. Myrskyjen lisääntymisestä puhuminen on siis valeuutinen.

  • Suomessa maanpinta nousee merenpintaa nopeammin. Itämeren alueella maa kohoaa jääkauden jäljiltä. Tästä syystä ranta-alueilla ostetaan jatkuvasti jatkuvasti vesijättömaata. Etelässä maa nousee vuodessa 3-5 mm ja Oulun-Kemin alueella jopa 9 mm. Pohjois-Itämerelläkin vauhti on vähintään 1 mm. Vaasan seudulla maa kohoaa vuosisadassa 90 cm ja Helsingissäkin 40 cm. On arvioitu, että merenpinta voisi nousta 30 cm vuosisadan aikana eli kuitenkin etelänkin maankohoamista hitaammin. Merenpinnan nousulla pelottelu on valeuutinen ainakin seuraavan 100 vuoden ajan.
  • Ilmastonmuutoksen vuoksi monta asiaa voidaan ja ehkä pitäisikin muuttaa, mutta rantarakentamisen rajoittamista ei pidä Suomessa sen vuoksi rajoittaa. Merenpinnan nousu on lähinnä muun maailman ongelma, Rantarakentamisen rajoittaminen vaikuttaakin lähinnä ideologiselta suhtautumiselta, joissa yksityistenkin omistamat rannat halutaan julkiseksi, kuten esimerkiksi pyöräteiksi. Huomioiden rakennuksen elinkaaren on rantarakentamisen rajoittaminen ilmastosyistä myös valeuutinen.

Verorahoitteinen Yleisradio kertoi sellaisenkin valeuutisen, jonka mukaan Aapeli-myrskystä oli hyötyä: tuulivoimalat pyörivät vinhaan ja painoivat sähkön hinnan ennätyksellisen alhaalle. Totuus oli tässäkin toinen. Tekniikka- ja talouslehti kertoi verkkosivuillaan, että tuulivoimalat eivät kestäneet myrskytuulia ja sen vuoksi sähköntuotanto laski.

Valtamedialla pitäisi olla vastuu pelkojen lietsomisesta ja suoranaisesta vaalivaikuttamisesta. Ilnastonmuutos on todellinen, mutta ilmiöiden suurentelu ja niillä pelottelu ei Suomen kannalta pidä useinkaan paikkaansa.