Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ilmoitti eilen peruvansa aiemmin tekemänsä miinalaiva Pohjanmaan romutuspäätöksen. Vihdoinkin järkevä päätös, ilakoivat kanssapoliitikot ja kadunkulkijat. Miinalaivan kohtaloon vaikuttaneet tosiseikat huomioiden puolustusministeriö on kuitenkin alusta asti ollut isänmaan asialla.

Romutuspäätöstä tehtäessä vaihtoehtona ei ollut puolustushallinnolle merenmittaukseen liittyviä palveluja toimittava Meritaito Oy, vaan Alfons Håkansin varustamojätti.  Entinen puolustusministeri Stefan Wallin (r.) kritisoi äänekkäästi nykyisen puolustusministerin romutuspäätöstä viime joulukuussa. Håkansin varustamo oli tehnyt miinalaivasta 350 000 euron tarjouksen, jonka johdosta laiva Wallinin mukaan saisi uuden siviilielämän.

Suurta kuvaa ei silti sanottu ääneen ja lehdistö uinui.

Vuosi sitten kansalaiset arvostelivat, kun venäläistaustainen Airiston Helmi oli onnistunut hankkimaan merivoimien kalustoa itselleen. Osa laivoista on edelleen alkuperäisen kaupan ehtojen vastaisesti nk. ”armeijan harmaissa” eli merivoimien väreissä. Venäläistaustaiselle toimijalle laivat toimitti sama taho, jonka tekemästä tarjouksesta Wallin oli erityisen innostunut. Alfons Håkansin omistaja ja toimitusjohtaja Joakim Håkans välitti omistamansa Rederi Ab Fakir yhtiön kautta venäläisille kaksi lauttaa vuonna 2010, jonka lisäksi kolmas alus myytiin ilman bulvaaneja suoraan venäläisille.

Alkuperäinen romutuspäätös tehtiin perustellusti ja erityisesti isänmaan etu huomioiden, koska varustamo ei kyennyt antamaan varmuutta tulevaisuuden käyttötarkoituksesta. Romutuspäätöstä kritisoivien pitää muistaa, että merivoimien entisen lippulaivan loppu olisi kunniakkaampi naulatehtaalla, kuin Venäjän lipun alla Airistolla.

Romutuspäätöksen jälkeen miinalaivalle on vihdoin löytynyt ostaja, jonka motiiveista puolustushallinto voi varmistua. Laivan ostaa valtion omistama Meritaito Oy, jonka johdosta laivaa ei enää tarvitse romuttaa. Alkuperäinen myynti oli vaikeaa, koska laiva on puolustusmateriaalia ja vientisäädösten alainen. Lisäksi museoimiseen ei ole rahoitusta. Myyntiä käsitellään valtioneuvoston istunnossa huomenna torstaina.

Miinalaiva Pohjanmaan kohtalo saa arvoisensa päätöksen.