Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä puutiaisaivokuumerokotuksiin Naantalin saaristoalueille (60 000 euroa)

Eduskunnalle

Puutiaiset eli punkit levittävät Suomessa bakteerin aiheuttamaa borrelioosia ja viruksen aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta. 

Puutiasaivotulehdus on pahimmillaan niin vakava, että ihmisiä jää työkyvyttömiksi. Aivotulehdus aiheuttaa pitkäkestoisia ja pysyviä keskushermosto-oireita. Puutiaisaivotulehdus on vaatinut myös kuolonuhreja, mutta se ei ole yleistä. Varsinaista hoitokeinoa ei tunneta, vaan elimistön toimintoja tuetaan esimerkiksi nesteyttämällä. Joka kolmas vuosi puutiaisaivotulehdus aiheuttaa kuolemaan johtavaa hengityshalvausta. Hengityskonetta edellyttävän sairauden kustannukset ovat noin 100 000 euroa. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa oli viime vuonna ennätysmäärä viruksen saaneita. Puutiaiset leviävät esimerkiksi muuttolintujen ja hirvieläinten välityksellä. Saaristossa puutiaisia esiintyy runsaasti, ja THL suositteleekin rokotusta kaikille luonnossa erittäin paljon liikkuville, mutta alue ei ole kuulunut kansalliseen rokoteohjelmaan TBE-rokotteen osalta. Kansallisen rokoteohjelman muutoksen vuoksi jatkossa TBE-rokotusohjelmassa THL määrittää vuosittain ne maantieteelliset alueet, joilla rokotuksia tulee toteuttaa osana kansallista rokotusohjelmaa. Rahoitus on kuitenkin riittämätön kattamaan jokaisen riskialueilla asuvan. 

Puutiaisaivokuumerokote saataisiin kahden sarjana noin 60 euron hintaan, ja rokotteet voitaisiin kohdentaa esimerkiksi Rymättylän, Merimaskun ja Velkuan alueilla asuville. Vaikean sairauden ehkäisy maksuttomalla rokotteella olisi kustannustehokkaampaa ja inhimillisempää kuin rokoteohjelmasta aiheutuneet kulut.  

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että eduskunta lisää 60 000 euroa momentille 33.70.20 TBE-rokotuksiin Naantalin saaristoalueille.  

Helsingissä 30.9.2022 
Vilhelm Junnila ps