Älä laita verkkosukkia valokuviin! Näiden sanojen johdattamana Antti Rinne julistettiin sosialidemokraattien uudeksi puheenjohtajaksi. Neuvojana toimi puheenjohtajavaalin äänin 257 – 243 hävinnyt istuva puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

Urpilaisen valtava pettymys näkyi hänen kasvoiltaan. Vakava ilme ja väsyneet silmät kertoivat valvotuista öistä. Poliittinen stressi puhisi sieraimista ulos ja Yes we can – hurmoshenki oli vaihtunut hiljaiseen nöyrtymiseen. Urpilaisen mielessä ilmapiiri oli varmasti samanlainen, kuten niillä sadoilla ja tuhansilla työpaikoilla, joista työntekijät ovat lähtöpassit saaneet. Sosialidemokraattien piireissä suomalaisen työn arvostus ei ole enää pitkiin aikoihin ollut kovin korkealla. Saat mitä tilaat: samaa katkeraa kalkkia sai nyt maistaa istuva puheenjohtaja. Moni kokousedustaja poistui paikalta kyynelten valuessa poskipäitä pitkin.

Entinen puheenjohtaja hoiti puheenjohtajavaihdoksen inhimillisen hyvin. Historia kertoo monista puheenjohtajavaihdoksista, jossa hävinnyt osapuoli on hyökännyt voittajan tai häntä tukeneiden kimppuun. Muiden arvostelua ja syytöksiä ei kuitenkaan esiintynyt, vaan sivusilmällä Urpilainen tähyili meikkipussissa olleeseen pieneen peiliin. Urpilainen ymmärsi poliittiset realiteetit ja asettui tunteidensa yläpuolelle. Hän kasvoi ammattilaiseksi vasta sitten, kun paikkansa menetti. Moni ei kasva koskaan. Puolueen sisäpiirissä puukot ovat kuitenkin heiluneet. Arvet ovat ikuisia.

Ajan kuvaa ei kuitenkaan muuteta keulakuvaa vaihtamalla. Kuluneella viikolla SDP:n kansanedustaja ehdotti, että pienituloiset miehet pitäisi katsastaa kuin autot. Toinen esimerkki koettiin menomatkalla puoluekokoukseen, kun ahmattidemarit hotkivat kokonaisen junan tyhjäksi ruokatarvikkeista. Lehtitietojen mukaan muut matkustajat jäivät ilman, kun demareitten pukumiehet ahmivat kaiken. Pukumiesten mässäily, avokätiset tukipaketit kriisimaille ja avoin syli maahanmuuttajille ei kuitenkaan ole sellaista politiikkaa, jota työväestö voisi tukea.

Me kannatamme sinua, sanotaan sosialidemokraattien eurovaalimainoksessa.
Enemmistö työväestöstä kuitenkin kannattaa Perussuomalaisia myös jatkossa.
Vain äänestämällä vaikutat siihen mitä saat.