Naantalin Perussuomalaiset ovat ensimmäisellä valtuustokaudellaan olleet aloitteellisia ja saaneet yhteistyöllä aikaan. Aloitteemme työllistämisen kuntalisästä eli aurinkolisästä onnistui ja pitkäaikaistyöttömyys on vihdoin laskenut. Naantali tukee pitkäaikaistyöttömän palkanmaksua yritykselle ja välttyy valtion sakkomaksuista. Työntekijät ja yritykset ovat olleet tyytyväisiä ja samalla veronmaksajat ovat säästäneet. Lisäksi ilman kaupungin kesätyöpaikkaa jäävät nuoret saavat tukea palkkaukseensa.

Tänä vuonna Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi esitimme, että sotaveteraanien tukipalvelut ulotettaisiin koskemaan myös heidän puolisoitaan ja leskiään, esimerkiksi siivouspalvelun järjestämiseen. Tuki järjestetään ilman kustannusvaikutuksia.

Aloitteidemme perusteella partiolippukunta Naantalin Siniset sai toimitilan, Luonnonmaa koirapuiston ja kierrätyksen ja kaupunkikulttuurin juhlapäivään, Siivouspäivään osallistuttiin ensimmäisen kerran. Uskontojen ja elämänkatsomustiedon yhteisopetus tuli mahdolliseksi uuden opetussuunnitelman myötä. Jatkamme puurtamista Rymättyläntien valaistuksen ja kevyenliikenteen väylän toteuttamiseksi ja päätöksenteon läpinäkyvyyden parantamiseksi. Uusimpana hankkeena ajamme bussin ja taksin yhdistelmäliikennettä Naantaliin sekä talvikunnossapidon kehittämistä.

Pakolaisten vastaanoton määrä pudotettiin alkukaudesta tavoitteemme mukaisesti minimiin, mutta siirtolaiskriisin alkaessa jouduimme äänestyksellä taipumaan taas suurempaan määrään. Vasemmistoryhmien vaatimukset moninkertaisista määristä onnistuimme kuitenkin välttämään.

Vuokra-asuntojen määrään tulijoilla on merkitystä, mutta lapsiperheille tärkeä kotihoidon tuen kuntalisä, toimiva kouluverkko ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet ilahduttavat asukkaita myös jatkossa. Saaristolisä saatiin takaisin, joka tietää yli miljoonan euron helpotusta veronmaksajille ja saariston pitämistä elinvoimaisena. Naantalin tulee jatkossakin varmistaa omat etunsa.

Naantalin satama yhtiöitettiin EU-direktiivin mukaisesti, mutta Humaliston asuinrakentaminen uhkaa edelleen teollisuuden toimintaa. Turku haluaa satamafuusion 2018 ja toivon, että kaikki ryhmät kertovat avoimesti oman kantansa. Asukkailla on varmasti sanansa sanottavana.

Saavutuksena voidaan pitää kaupungin ateria- ja siivouspalveluiden säilyttäminen omana työnä, jonka jälkeen sairauspoissaolot ovat dramaattisesti laskeneet ja säästöt suurentuneet. Kaupungin henkilöstökulut ovat laskeneet ja tulokset ovat olleet ylijäämäisiä. Elinkeinoasiamies on tuonut uutta draivia elinkeinopolitiikkaan ja yritysilmapiiri on parantunut kuluvan valtuustokauden aikana.

Valtuustokauden puolivälissä silloinen kuntaministeri Henna Virkkunen (kok) sanoi, että pakkoliitokset lykkääntyvät ensi vuosikymmenelle, johon seuraava valtuustokausi ulottuu. Moni lienee unohtanut millaisella vimmalla Naantalia ja Turkua ajettiin yhteen, vaikka siitä ei ollut mitään tietoa viime kuntavaalien edellä.

Naantalin itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys ja sen puolesta taistelemme jatkossakin – asukkaat ensin.