Hallituspuolueiden edustajat ovat tänään kysyneet Perussuomalaisilta mallia vaalien järjestämiseen. Tämä on hieman outoa, sillä ei meidän tarvitse keksiä pyörää uudelleen ja lähteä muuttamaan lainsäädäntöä itse vaalitoimituksen osalta tai kädestä pitäen opastaa viranomaisia operatiivisessa valmistelutyössä. Äänestämisen turvalliseksi tekeminen on kuitenkin äärimmäisen yksinkertaista, eikä siihen mene sen enempää vuotta kuin kahta kuukauttakaan.

  1. Vaalipaikalla siirrytään suurempaan tilaan. Esimerkiksi luokkahuoneesta liikuntasaliin, ruokailusaliin, aulatilaan tai kunnan valtuustosaliin. Ulkotiloja ei tarvita, koska äänestämisestä voidaan tehdä turvallista sisätiloissa yksinkertaisesti huolehtimalla riittävistä etäisyyksistä ja välttämällä kontakteja. Vaalipaikan osoite säilyy samana, joten mitään juridisia tai teknisiä muutoksia ei äänestyspaikkojen toimintaan tarvita.
  2. Kulku vaalipaikalle järjestetään yksisuuntaisena, jotta ihmiset eivät kohtaa toisiaan vaan menevät yhdestä ovesta sisään ja toisesta ovesta ulos.
  3. Vaalipaikan sisääntulossa jaetaan äänestäjille maskeja ja käsidesiä. Poistumisovella on roskakori. Muualla maailmassa on sisään tullessa myös mitattu saapuvien ihmisten lämpötilaa.
  4. Etäisyyksistä huolehditaan lattiaan ja seiniin liimattujen tarraopasteiden avulla, jotta kenellekään ei jää epäselväksi missä kohtaa pitää odottaa vuoroaan. Lisäksi joku vaalilautakunnan jäsenistä tarkkailee tilannetta ja antaa tarvittaessa neuvoja.
  5. Vaalipaikan palvelupisteet ja äänestykseen tarkoitettu äänestyskoppi sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan. Palvelupisteiden edessä on samankaltainen pleksilasi kuin kaupan kassalla. Vaalilautakunnan jäsenet käyttävät hanskoja ja kosketuksessa olevia pintoja desinfioidaan väliajoin.
  6. Jokainen äänestäjä saa oman kynän äänestämisestä varten. Kynät vaihdetaan ja desinfioidaan pitkin vaalipäivää. Myös oman kynän tuominen voidaan sallia.
  7. Vaalilautakunnan jäseniä voidaan valita normaalia enemmän ja jakaa päivät kahteen vuoroon, jolloin aamuvuorolaiset, eivät ole iltapäivävuorolaisen kanssa tekemisissä. Näin voidaan huolehtia myös vaalitoimitusta suorittavien henkilöiden turvallisuudesta.
  8. Ennakkoäänestystä on jo pidennetty kahteen viikkoon, joten keskimääräinen henkilömäärä tulee kaikissa vaalipaikoissa olemaan huomattavasti totuttua alhaisempi ja harvoin niissä on normaalina aikanakaan pitkää jonoa ollut. Riskiryhmiä ei tarvitse jaksottaa, kun Suomessa voi äänestää peräti 15 päivänä, kun esimerkiksi Hollannin tällä viikolla pidetyissä vaaleissa äänestys on kolmena päivänä.

Ei meitä haittaa se, ettei vaaleja pystytty järjestämään. Meitä haittaa se, ettei niistä saatu tehtyä äänestäjille turvallisia, vaikka aikaa on ollut yli vuoden päivät. Ihmettelen poliitikkojen selityksiä näin yksinkertaisessa asiassa.

Olen korona-aikana ollut Etyjin tarkkailuissa Yhdysvalloissa ja Kirgisiassa. Jos tähän pystyttiin maissa, joissa todellinen koronatilanne on huomattavasti Suomea haasteellisempi ja jossa ennakkoäänestystä ei tunneta, en yhtään epäile, etteikö Suomikin tähän halutessaan kykenisi. Oikeusministeriö pääsee kuin koira veräjästä, ettei se onnistunut hoitamaan tällaistakaan asiaa ajallaan.